Fonduri europene pentru sistemul energetic din R. Moldova
Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de resurse financiare pe cap de locuitor din partea Bruxelles-ului, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.
Articol de Vasile State, Radio Chişinău, 14 Noiembrie 2013, 08:43
Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic.
Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr.
Republica Moldova implementează în prezent un program de sprijin financiar din partea Uniunii Europene care prevede mai multe reforme în sectorul energetic.
Scopul acestor reforme este asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice alternative, a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr.
"Primele rezultate deja le avem. În anul curent, PIB-ul pe jumătate de an a crescut cu aproape 5% iar consumul de energie a scăzut cu aproape 4%, ceea ce înseamnă că noi producem mai mult şi trăim niţel mai bine, consumând mai puţină energie", a spus ministrul.
Republica Moldova, cel mai mare beneficiar de resurse financiare pe cap de locuitor
Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de resurse financiare pe cap de locuitor din partea Bruxelles-ului, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Pirkka Tapiola.
El a precizat că aceste fonduri ajung la 100-130 de milioane de euro pe an.
"Prin implementarea tematicii de politici noi, vrem să vedem următoarele: clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic şi o insfrastructură a calităţii mai bune şi doi la mână, oportunităţi pentru surse energetice mai diverse şi aceasta este o întrebare cheie atunci când este vorba despre securitatea energetică a ţării", a declarat Pirkka Tapiola.
Majoritatea banilor, utilizaţi pentru proiecte din sectorul public
Prima tranşă din cadrul programului a fost acordată în decembrie 2011, iar majoritatea banilor sunt utilizaţi pentru proiecte din sectorul public.
Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă este aşteptat joi la Bucureşti, urmând să se deplaseze apoi la Bruxelles împreună cu primul ministru Victor Ponta.
Cei doi oficiali vor discuta cu preşedintele Comisiei Europene şi cu comisarii europeni pentru energie şi transporturi modalităţi concrete de sprijin pentru Republica Moldova.
Această vizită comună are loc cu puţin timp înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova speră să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.