FMI împrumută Egiptul cu trei miliarde de dolari
Fondul Monetar Internaţional a semnat un acord cu Egiptul ce vizează un împrumut de trei miliarde de dolari, informează Reuters. Acordul trebuie supus aprobării conducerii FMI, guvernului egiptean şi consiliului militar al Egiptului.
Articol de Răzvan Stancu, 05 Iunie 2011, 16:59
Fondul Monetar Internaţional (FMI) va acorda un împrumut în valoare de trei miliarde de dolari Egiptului, se arată într-un comunicat al fondului monetar, citat de Reuters.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional şi-a încheiat prezenţa duminică la Cairo după două săptămâni de discuţii şi negocieri cu guvernul egiptean.
Potrivit comunicatului FMI, "programul financiar al autorităţilor este un prim pas pentru a pune fundaţiile unei creşteri economice bazate mai mult pe sectorul privat".
Este vizată stabilitatea macroeconomică şi păstrarea unui nivel confortabil al rezervelor valutare ale Egiptului prin politicile monetare şi de curs valutar care să asigure o protecţie împotriva unor şocuri neaşteptate, se mai arată în comunicat.
Înainte de a intra în vigoare, acordul trebuie supus aprobării conducerii FMI, guvernului egiptean şi consiliului militar implicat în conducerea ţării.
Împrumut pentru acoperirea deficitului
În urma transformărilor politice care au condus la răsturnarea guvernului în februarie, Egiptul a încercat în ultima perioadă să obţină ajutor financiar pentru a acoperi un deficit de 10-12 miliarde de dolari a balanţei de plăţi.
Consiliul Suprem al Forţelor Armate se află la conducerea Egiptului, de la 11 februarie, data la care preşedintele Hosni Mubarak a renunţat la putere.
Consiliul plănuieşte să transfere puterea unui guvern civil după organizarea alegerilor, transmite Reuters. Consiliul Suprem al Forţelor Armate se află la conducerea Egiptului, de la 11 februarie, data la care preşedintele Hosni Mubarak a renunţat la putere.
Egiptul este membru al Fondului Monetar Internaţional încă din 1945.
Din anul 1980 şi până în prezent, Egiptul a avut patru programe economice susţinute financiar de către FMI, totalizând 1.82 miliarde de dolari.
Din anul 1993, Egiptul nu a mai solicitat fonduri de la FMI, fondul oferind doar asistenţă tehnică şi consultări.
În cadrul summitului G8 de la Deauville, Franţa, din acest an, liderii celor mai industrializate state ale lumii au decis spijinirea financiară a ţărilor din lumea arabă zguduite de revolte împotriva regimurilor autoritare.
Susţinerea ţărilor arabe angajate deja pe calea tranziţiei democratice - Tunisia şi Egiptul - sau în care manifestaţiile prodemocratice sunt reprimate, în special Siria şi Libia, era una din priorităţile summitului G8.
Grafic: Creşterea Produsului Intern Brut al Egiptului. Sursa. www.imf.org.