Firmele din sectorul energiei nucleare din Spania cer guvernului amânarea închiderii centralelor nucleare
Guvernul respinge cererea, considerând-o un lobby al industriei. Calendarul va fi respectat, este mesajul venit de la executiv.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Iunie 2024, 02:10
Firmele din sectorul energiei nucleare din Spania cer guvernului amânarea închiderii celor şapte centrale nucleare aflate pe teritoriul ţării. Ele susţin că, în caz contrar, s-ar bloca industria care foloseşte electricitatea produsă astfel. În plus, ca argument este amintită şi experienţa Germaniei, care şi-a închis toate centralele şi a devenit acum dependentă de gazul rusesc.
Cu mai multe informaţii din Spania corespondentul RRA, Alin Petrică: Planul naţional adoptat în 2019 este ca acele şapte reactoare amplasate în cinci centrale nucleare să se închidă treptat, începând cu 2027 până în 2035.
Până acum, în afara acestui plan, alte trei reactoare au fost oprite, ultimul în 2012. Primul în 1989, când a fost un incendiu de proporţii în sala de turbine. Atunci nu a fost declarat accident nuclear, ci incident grav de gradul trei. Cele active produc 123.000m3 de deşeuri radioactive. Dintre acestea, 5% sunt de activitate ridicată. Planul din 2019, semnat de toţi jucătorii din sector şi de premierul Pedro Sanchez considera sistemul nuclear foarte riscant, atât pentru oameni, cât şi pentru mediu. Pe lângă închiderea reactoarelor, clarifica şi gestionarea ulterioară a reziduurilor. Costul este estimat la 3,7 miliarde de euro. Documentul este contestat pentru a doua oară în acest an de primii semnatari.
Reprezentanţii sectorului au cerut azi amânarea cu cel puţin 10 ani, aducând argument nivelul ridicat de energie nucleară consumat în Spania. La nivel naţional este de 20 de procente. Pe regiuni, situaţia diferă. De exemplu, în Catalonia, una dintre cele mai bogate comunităţi spaniole, acestea este de 60%. În plus, spun reprezentanţii tuturor marilor companii din energie, experienţa Germaniei, care şi-a închis toate centralele şi s-a expus dependenţei de gazul rusesc, ar trebui să fie un exemplu pentru toate celelalte ţări. Guvernul respinge cererea, considerând-o un lobby al industriei. Calendarul va fi respectat, este mesajul venit de la executiv.
Soluţia este înlocuirea acestei energii cu cele renovabile, în special eoliene şi voltaice. Din 2004 încoace, procentul de energie regenerabilă consumat a crescut, ajungând acum la 22%.