Finanţatorii externi ai Greciei verifică mersul reformelor
Europenii sunt gata să acorde Greciei cea de-a cincea tranşă din împrumutul de anul trecut, însă aşteaptă ca măsurile de austeritate propuse de guvern să fie aprobate de parlamentul de la Atena.
20 Iunie 2011, 19:11
Finanţatorii internaţionali ai Greciei îşi trimit reprezentanţii la Atena pentru a verifica la faţa locului cât de hotărâte sunt autorităţile să facă noi reforme, condiţie esenţială pentru a primi următoarea tranşa din ajutorul de 110 miliarde de euro.
Autorităţile de la Atena se declară încrezătoare că nu vor fi probleme, dar inspectorii Uniunii Europene şi ai FMI vor să vadă concret reducerea cheltuielilor publice, majorări de taxe şi concedieri la companiile de stat.
Deocamdată, plata sumei de 12 miliarde de euro a fost amânată pentru cel puţin două săptămâni, decizia venind din partea miniştrilor de finanţe din zona euro.
Grecia depinde de aceşti bani pentru a nu intra în faliment, iar banii ar trebui să ajungă la Atena cel mai târziu la jumătatea lunii viitoare.
Europenii sunt gata să acorde Greciei cea de-a cincea tranşă din împrumutul de anul trecut, însă aşteaptă ca măsurile de austeritate propuse de guvern să fie aprobate de parlamentul de la Atena.
La sfârşitul acestei luni, miniştrii de finanţe ai zonei euro au fost convocaţi într-o reuniune extraordinară, în prima duminică din luna iulie, de preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, care speră că până atunci toate condiţiile vor fi întrunite de Grecia.
"Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Eurogrup duminică, 3 iulie, ceea ce presupune că până atunci autorităţile greceşti - guvernul şi parlamentul - vor face tot ce trebuie pentru a ne permite să decidem aprobarea noi tranşe", a spus preşedintele Eurogrup.
El a recunoscut că măsurile pe care le va lua guvernul grec sunt nepopulare şi a lăudat curajul guvernului, dar mai ales al populaţiei, care va trebui să facă sacrificii.
Preşedintele Eurogrup a refuzat să ia în considerare eventualitatea că pachetul de măsuri de austeritate n-ar fi aprobat de parlamentul grec şi a spus că a primit asigurările necesare de la premierul grec şi de la ministrul de finanţe că vor fi îndeplinite toate condiţiile cerute de UE şi de FMI pentru acordarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul de anul trecut, de 110 miliarde de euro.
Această nouă tranşă ar urma să se ridice la 12 miliarde de euro, de care Grecia are mare nevoie în acest moment pentru a-şi plăti datoriile.
Vorbind în general despre ieşirea zonei euro din criza datoriilor publice, preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a fost de părere că, la sfârşitul crizei, Europa va ieşi întărită dacă va învăţa esenţialul din această lecţie.
Este vorba de o integrare europeană mai puternică, singura care, în opinia sa, constituie un răspuns viabil pentru viitor.