Familiile ostaticilor israelieni ar urma să fie recunoscute de Naţiunile Unite drept victime ale terorismului
Acestea vor putea da în judecată organizaţia Hamas pentru a obţine despăgubiri pe baza legilor internaţionale privind terorismul mental şi psihologic.

Articol de Radiojurnal, 05 Martie 2025, 23:57
Familiile ostaticilor israelieni vor fi recunoscute de Naţiunile Unite drept victime ale terorismului mental şi psihologic practicat de teroriştii Hamas şi vor putea da în judecată organizaţia pentru a obţine despăgubiri pe baza legilor internaţionale.
Corespondentul RRA la Ierusalim, Ion Ştiubea, a realizat o sinteză pe această temă:
Emisara specială a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru cazuri de tortură şi rele tratamente aplicate fiinţelor umane, doctor Alice Jill Edwards, susţine, în această seară, la sediul ONU din Geneva, un raport prin care sprijină recunoaşterea terorismului psihologic pe care organizaţia Hamas îl practică împotriva familiilor ostaticilor israelieni ca infracţiune, conform Legii internaţionale a războiului. Astfel a comunicat, azi dimineaţă, radioul public israelian. Acesta a accentuat că este vorba de o realizare istorică, datorată activităţii Departamentului juridic al Comandamentului familiilor ostaticilor, condus de doctor Shelly Aviv-Yeini. În emisiunea radioului se menţionează că Departamentul juridic a reuşit să contacteze în urmă cu câteva luni pe emisara specială a ONU în cursul unei vizite a acesteia în localităţile israeliene din apropiere Fâşiei Gaza, atacate de teroriştii Hamas pe 7 octombrie 2023.
În raportul redactat de Alice Edwards se menţionează că familiile au îndurat agresiuni psihologice puternice ca rezultat al prizonieratului rudelor lor şi că organizaţia Hamas exercită o continuă presiune psihologică împotriva lor. Familiile sunt definite în raport ca victime ale terorismului mental şi psihologic din partea organizaţiei teroriste, fapt care va determina dreptul lor de a adresa revendicări în faţa tribunalelor internaţionale şi de a solicita recompense băneşti pentru daunele sufleteşti care le-au fost provocate.
Doctor Aviv-Yeini, şefa Departamentului juridic al Comandamentului familiilor ostaticilor, a declarat că raportul emisarei ONU se bazează pe diverse filme ale ostaticilor realizate şi publicate de Hamas pentru manipularea familiilor, ceea ce reprezintă o formă de terorism asupra lor. Ca urmare a vizionării lor, familiile au trecut prin frecvente perioade de depresie şi teamă cronică, întărite şi de atitudinea guvernului israelian, care le-a încurajat să nu facă publice stările şi durerile prin care trec. Doctor Yeini mai spune că emisara specială ONU susţine în raportului ei că familiilor ar trebui să li se furnizeze periodic informaţii reale şi chiar susţinere din partea guvernului pentru apariţii publice. În timp ce ministrul de externe critică pe Twitter situaţia democraţiei în Siria, iar ministrul diasporei organizează campanii împotriva constituirii unei comisii de stat de anchetare a cauzelor care au făcut posibil masacrul din 7 octombrie 2023, se pare că Departamentul juridic al Comandamentului familii ostaticilor a reuşit încă o dată să obţină un rezultat remarcabil şi fără precedent pe plan internaţional în favoarea familiilor ostaticilor israelieni, prin care acestea sunt recunoscute pentru prima dată ca victime ale unor torturi psihologice din partea Hamasului.
Următoarea etapă al luptei Departamentului juridic al Comandamentului familiilor ostaticilor este obţinerea, pe baza acestui raport, a recunoaşterii lor ca victime şi în faţa Consiliului de Securitate al ONU, a mai afirmat doctor Yeini.
Armata israeliană are, de astăzi, un nou şef de Stat Major, în persoana generalului Eyal Zamir, care l-a înlocuit în funcţie pe generalul Herzi Halevi, în cadrul unei scurte ceremonii desfăşurate la Tel Aviv, la care au participat premierul Netanyahu şi ministrul apărării, Israel Katz.