Expoziţie românească la sediul CE din Bruxelles
Artiştii români Lucia Condrea şi Nicolae Diaconu organizează până în data de 4 aprilie o expoziţie de ouă încondeiate şi ceramică figurativă în sediul Comisiei Europene din Bruxelles.
01 Aprilie 2012, 13:47
Comisia Europeană e în aceste zile profund românească. În sediul principal din Bruxelles al executivului european e deschisă, până în 4 aprilie, expoziţia "Cerul şi Pământul" de ouă încondeiate şi ceramică figurativă - a artiştilor români Lucia Condrea şi Nicolae Diaconu.
Lucia Condrea e îmbrăcată în costum naţional, vorbeşte cu cei care s-au oprit să privească ouăle încondendeiate, zâmbeşte timid, dar povesteşte cu mândrie despre munca pe care o face.
"Nu cred că aţi mai văzut modele ca ale mele, se găsesc în muzee. Au un grad de dificultate foarte mare. Am trecut prin toate lucrările, croşeturi, lasetă sau goblen. Pe lângă tehnica tradiţională am reuşit să creez şase noi tehnici de lucru. Prezint aici una din tehnici, dantelăria", a declarat Lucia Condrea.
Ouăle încondeiate de artistă sunt adevărate "dantelării", iar funcţionarii europeni sau vizitatorii Comisiei care se uită la ele spun că sunt extraordinare.
Lucia Condrea e din Moldoviţa, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, premiată la saloane internaţionale de ouă încondeiate şi a participat în ultimii 20 de ani la peste o sută de expoziţii internaţionale.
În 2007 a înfiinţat la Moldoviţa un muzeu al ouălor încondeiate şi din acelaşi an muzeul găzduieşte şi o Şcoală internaţională de vară a ouălor închistrite.
"Lupt contra kitsch-ului, lucrez în general cu elevi deja experimentaţi, dar şcolile de vară sunt pentru străini – vin la Moldoviţa, câteva zile, dimineaţa vizitează mănăstirile, iar după-amiaza încerc să te transmit tehnica tradiţională a încondeiatului", a declarat artista.
Nicolae Diaconu a avut elevi şi la Bruxelles, copii care au venit să înveţe cum se modelează lutul au făcut figurinele, el "fluiericii": reproduceri după animale, o amintire a copilăriei pentru că fluieră dacă sufli în ele, dar fără apă.
"Cele cu apă sunt tradiţionale în Harghita. Copiii înghit apa sau curge apa pe ei, eu am recurs la formula fără apă. Modelatul figurinelor care cântă", spune Nicolae Diaconu.
Artistul a adus la Bruxelles şi magneţi de frigider.
"Daca noi cumpărăm magneţi când mergem în străinătate, de ce să nu oferim şi noi străinilor? Ca braşovean, l-am adus pe Vlad Ţepeş, o figurină simpatică, foarte reuşită şi soldaţii care apărau graniţa austro-ungară la Bran", a adaugat Nicolae Diaconu.
Expoziţia include figurine care reprezintă trupuri şi chipuri de oameni, iar Nicolae Diaconu prezintă tehnica realizării lor în sediul Comisiei Europene.
Potrivit Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, cel care a adus expoziţia la Bruxelles, gama de atitudini, fizionomii şi sentimente pe care o reproduc aceste figurine este una impresionantă.
"Înainte de inaugurare, când artiştii au început să pregătească obiectele s-au adunat foarte mulţi oameni. Am fost surprins pentru că în sediul Comisiei Europene se organizează periodic expoziţii, însă nu am văzut atât de multă lume atrasă spontan de ceea ce au văzut, fără să ştie iniţial despre ce e vorba.
"Asta arată că o astfel de expoziţie are un impact mult mai mare decât orice scriere, decât orice altă acţiune să spunem "intelectuală", pentru că e concretă, oamenii au un contact concret cu ce înseamnă tradiţia artistică rurală românească. Fiecare obiect expus e unicat şi fiecare exprimă ceva diferit şi complementar", a declarat Dacian Cioloş.