Expoziţie de artă contemporană la Madrid
A doua ediţie a târgului de artă contemporană emergentă, JUSTMAD, se desfăşară în Spania. Între participanți se află galeria Sabot din Cluj-Napoca, susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid.
19 Februarie 2011, 12:05
Arta contemporană emergentă şi-a găsit locul perfect în centrul Madridului, într-o clădire istorică de patru etaje (Velazquez, 29), în care cei cinci mii de metri pătraţi au devenit spaţiul perfect al celor mai cool tendinţe ale momentului.
Montaje video, instalaţii, colaj, foto, desene, pictură...130 de artişti, 52 de galerii din 12 ţări – un eveniment comparabil cu târgurile de artă de la New York, Berlin sau Londra, chiar dacă JUSTMAD se află abia la a doua ediţie.
Între participanţi se află galeria Sabot din Cluj-Napoca, susţinută la JUSTMAD de Institutul Cultural Român de la Madrid, cu artistul Alex Mirutziu şi lucrările sale: un film, o instalaţie şi mai multe fotografii în care artistul este propriul său model, surprins în performance, în ipostaze limită.
Din mica expoziţie nu lipsesc cataloagele (în limbile engleză, italiană, germană) în care artistul, născut la Sibiu în 1981, a fost inclus cu mai multe opere, după ce a participat, cu galeria Sabot, la evenimente emblematice în arta contemporană din lume.
Filmul inclus în prezentarea galeriei Sabot a fost distins la Madrid, în 2007, cu premiul pentru cel mai bun artist independent, însă la JUSTMAD sunt expuse fotografii şi desene noi realizate de Mirutziu special pentru acest târg. Artistul crede că galeria clujeană este bine situată la târgul de la Madrid, o ocazie foarte bună pentru “a vedea la ce nivel eşti ca artist”, dar şi în peisajul internaţional al artei contemporane.
Foto: Galeria Sabot. Sursa: ICR Madrid.
În spaţiul galeriei Sabot de la târgul din Madrid l-am găsit pe Ignacio Chavarri, artist spaniol voluntar care a dorit în mod special să îi cunoască pe românii din Cluj Napoca.
Ignacio Chavarri.
"Cunoşteam galeria de la un prieten şi când am văzut lista participanţilor, le-am scris un email şi m-am oferit să îi ajut aici, la Madrid. Doream mult să îi cunosc personal şi să lucrez cu ei. Cred că ediţia din acest an a târgului este reuşită, pentru că s-a trecut de la spaţiul acela mare de târg obişnuit, organizat la marginea oraşului, la un edificiu din centrul capitalei. Cred că modelul este luat de la Berlin, pentru că au remodelat o clădire din oraş şi au ocupat-o, nu au construit ceva artificial în care să aşeze piesele. Cred că funcţionează foarte bine şi că lumea e încântată”, a spus Ignacio Chavarri.
Arta tânără din estul Europei are o prezenţă din ce în ce mai vizibilă, crede comisarul târgului, portugheza Luiza Teixera de Freitas.
"Cred că este foarte, foarte important acest dialog cu ţările din estul Europei, care se manifestă într-un mod fantastic. Arta pe care o produc este deosebită şi de multe ori se pierde pentru că suntem îndepărtaţi. Legăturile sunt mai greu de creat, însă sunt din ce in ce mai bune.
"JUSTMAD este un spaţiu necovenţional, fiecare galerie are o sala diferită şi este foarte interesant să observi cum s-au adaptat spaţiului destinat în această clădire.
Încercăm ca la fiecare ediţie să invităm galerii din cât mai multe ţări, deşi este dificil, şi să creăm o atmosferă cât mai internaţionala. E important pentru Madrid, pentru Spania, să dăm posibilitatea schimbului cu alte ţări”, a afirmat Luiza Teixera de Freitas.
Ediţia a doua a târgului JUSTMAD are o noutate absoluta, o secţiune destinată dezbaterilor privind politica economică şi gestiunea spaţiilor culturale din toată lumea.
Un prilej excelent pentru întâlniri, schimb de experienţă, dialog între producătorii de arta, galerişti, colecţionari, experţi şi public.
Până duminică, 20 februarie, la Madrid, JUSTMAD mare are şi alte secţiuni , între care METROSOUND, în cadrul căreia, în staţiile de metrou din centrul capitalei spaniole, se prezintă artişti care experimentează sunetul.