Europa trebuie "să pună la punct un plan de urgenţă"
În opinia preşedintelui Băncii Mondiale, liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să recapitalizeze băncile pentru a evita agravarea crizei pe fondul degradării situaţiei economice în mai multe state membre Euro.
Articol de Beatrice Brăileanu, 01 Iunie 2012, 11:10
Liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să recapitalizeze băncile prin intermediul Mecanismului european de stabilitate pentru a evita o agravare dramatică a crizei, a declarat vineri preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, într-un editorial publicat în Financial Times.
Trebuie pus la punct un plan de urgenţă, avertizează Robert Zoellick, care să asigure finanţare pentru ţări precum Spania.
"Liderii din zona euro trebuie să fie pregătiţi, psihologic şi prin intermediul Mecanismului european de stabilitate, să recapitalizeze băncile", a declarat Robert Zoellick.
"Liderii zonei euro trebuie să fie gata. Nu va fi timp pentru reuniuni ale miniştrilor de finanţe. Pe pieţele panicate, investitorii fug spre active sigure", a declarat Robert Zoellick, al cărui mandat de cinci ani în fruntea Băncii Mondiale se încheie la data de 30 iunie.
În opinia lui Robert Zoellick, dacă Grecia se retrage din zona euro iar liderii europeni nu acţionează în mod decisiv pentru a sprijini băncile, criza care ar rezulta riscă să arunce Europa într-o zonă periculoasă.
Credite pentru evitarea lipsei de lichidităţi
De asemenea, Robert Zoellick susţine că liderii europeni trebuie să se asigure că la rândul lor băncile vor continua să acorde credite pentru a evita o criză de lichiditate în economia reală, aşa cum s-a întâmplat în 2008 după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
"Liderii din zona euro trebuie să monitorizeze riscurile de lichiditate în sectorul corporatist.
"Iar dacă băncile primesc asistenţă de urgenţă, va fi nevoie ca directorii băncilor să fie presaţi pentru a continua să ofere credite", declară Robert Zoellick.
Separat, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a făcut cunoscut joi că nu are în prezent niciun proiect de asistenţă financiară pentru Spania, adăugând că Madridul nu i-a cerut nimic de acest gen.
Spania trăieşte un moment de tensiune extremă pe pieţe.
Această nouă turbulenţă urmează anunţului de salvare publică a Bankia, a treia mare bancă spaniolă în termeni de active, pentru suma totală de 23,5 miliarde de euro, dintre care 19 miliarde euro mai trebuie încă găsite.