Erupţia vulcanului Grimsvoetn s-a încheiat
Până joi, ora 9, norul de cenuşă vulcanică nu va fi prezent deasupra României, în conformitate cu ultima actualizare a prognozei elaborate de Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie.
Articol de Ioana Dogaru, 25 Mai 2011, 16:54
Erupţia vulcanului islandez Grimsvoetn s-a încheiat miercuri, după mai puţin de patru zile de activitate, potrivit geologilor islandezi, îndepărtând spectrul unei lungi perioade de haos aerian, ca cea provocată, în urmă cu un an, de cenuşa provenind de la vulcanul Eyjafjoell, relatează AFP.
Aproximativ 700 de zboruri ar urma să fie anulate miercuri deasupra Germaniei, din cele 8.000 prevăzute într-o perioadă normală, din cauza norului de cenuşă generat de erupţia vulcanului islandez Grimsvötn, a anunţat organizaţia europeană pentru securitate aeriană, Eurocontrol, relatează AFP.
Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit date de ultimă oră privind evoluţia norului de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ Grimsvötn din sud-estul Islandei.
În conformitate cu ultima actualizare a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centru internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), până joi, ora 9, norul de cenuşă vulcanică nu va fi prezent deasupra zonei geografice a României.
Ministerul Mediului şi Pădurilor monitorizează permanent prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.
Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull, în sud-estul Islandei, este cel mai activ vulcan de pe insulă, dar erupţiile sale sunt, cel mai adesea, de scurtă durată, cu excepţia uneia din 1873, care a durat şapte luni.
Legenda culori:
Roşu: concentraţia de particule de cenuşă de la sol la 6000 m altitudine
Verde punctat: de la 6000m – 10500 m altitudine
Albastru punctat: de la 10500 m- la16500 m