Emmanuel Macron: O nouă ordine de securitate
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mai subliniat necesitatea menţinerii unui dialog cu autorităţile ruse şi găsirea unui răspuns politic la conflictul din Ucraina.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Ianuarie 2022, 21:43
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Blocului comunitar, a declarat azi în discursul pe care l-a susţinut în Parlamentul de la Strasbourg, că Europa are nevoie de o nouă ordine de securitate pentru ca împreună cu NATO să poată face faţă ameninţărilor Rusiei.
El a mai subliniat necesitatea menţinerii unui dialog cu autorităţile ruse şi găsirea unui răspuns politic la conflictul din Ucraina.
Emmanuel Macron a revenit asupra importanței unui dialog sincer, dar exigent cu Rusia care să depășească jocul destabilizării, al interferențelor și manipulării.
Emmanuel Macron: În săptămânile următoare, va trebui să ajungem la un acord asupra unei propuneri europene pentru construcția unei noi ordini de securitate și stabilitate. O vom conveni între europeni, apoi o vom face cunoscută partenerilor din cadrul NATO, după care o vom propune negocierii cu Rusia. Avem datoria să refondăm Europa, ca un angajament pentru democrație, progres și pace în viitor.
Intervenind în dezbaterea ce a urmat discursului președintelui Macron, eurodeputatul român Rareș Bogdan, membru al Grupului Popularilor Europeni, a cerut sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Rareș Bogdan: Domnule președinte, continuați tradiția prieteniei țărilor noastre și deveniți avocatul românilor pentru aderarea la spațiul Schengen! România îndeplinește din 2011 toate condițiile tehnice de aderare, dar este blocată pe criterii politice de neînțeles. Din păcate, această situație nedreaptă față de români accentuează virulența manifestărilor extremiste în țara mea.
Ambițioasa foaie de parcurs a președinției franceze mai vizează transformarea actualului model economic într-unul bazat pe inovare și tehnologie, protejarea mediului și echitate socială, întărirea pieței digitale, în paralel cu protejarea drepturilor individuale ale cetățenilor, consolidarea statului de drept și eliminarea inegalităților, o nouă alianță cu Africa, o strategie mai eficientă pentru controlul migrației.