Emisarul special american pentru Orientul Mijlociu a demisionat
George Mitchell, emisarul special pentru Orientul Mijlociu al administraţiei americane, a demisionat într-un moment crucial pentru Orientul Mijlociu, marcat de mişcări populare.
14 Mai 2011, 13:07
Emisarul special pentru Orientul Mijlociu al administraţiei americane, George Mitchell, şi-a anunţat vineri demisia, după doi ani în care nu a reuşit să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian.
Demisia acceptată de preşedintele Obama vine într-un moment crucial pentru Orientul Mijlociu, marcat de mişcări populare, ca şi pentru procesul de pace israeliano-palestinian care a îngheţat, practic din septembrie anul trecut şi, mai mult, este complicat acum de acordul dintre facţiunile palestiniene Hamas şi Fatah.
Demisia a venit, de asemenea, înaintea unui discurs anunţat cu aproape o săptămână înainte al preşedintelui Obama care va expune joia viitoare analiza administraţiei sale în legătură cu dezvoltările din regiune.
Săptamâna viitoare va fi una a diplomaţiei dedicată în cea mai mare parte Orientului Mijlociu, cu vizita la Washington a primului ministru israelian, Benjamin Netanyahu vineri şi aceea a regelui Abdullah II al Iordaniei, marţi.
Preşedintele Obama l-a numit pe George Mitchell emisar pentru Orientul Mijlociu exact a doua zi a preşedinţiei sale ca semnal al seriozităţii şi hotărârii cu care îşi propunea să abordeze procesul de pace israeliano-palestinian.
Fostul senator democrat de Maine, acum în vîrstă de 77 de ani a reuşit să medieze pacea în Irlanda de Nord , ceea ce i-a adus un semnificativ credit diplomatic.
Acum, după ce a făcut navete diplomatice între isaelieni, palestinieni şi statele arabe prietene, în efortul de a relansa negocierile de pace, George Mitchell a încetinit semnificativ demersurile în ultimele luni, în special după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în Egipt, un partener cheie în procesul de pace.
Observatorii veterani ai conflictului israeliano-palestinian spun că George Mitchell a fost invizibil recent, de la începerea revoltelor "primăverii arabe" şi stabilirea unui guvern de unitate palestinian care include Hamas, dezvoltări care au au lăsat în urmă perspectivele relansării negocierilor de pace.
Legendarul negociator care a adus pace în Irlanda de Nord, cu acordul din aprilie 1998, " s-a lovit de un zid", spune un alt veteran israelian al procesului de pace, Daniel Levy, care acum lucrează la Fundaţia Noua Americă. Daniel Levy adaugă: sau, poate, George Mitchell "s-a gîndit că se luptă cu morile de vânt".