Emigranţii bulgari se întorc acasă
Un studiu al Academiei bulgare de Ştiinţă arată că majoritatea emigranţilor care au revenit în ţară se pregătesc să plece din nou îndată ce situaţia se va îmbunătăţi.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 24 August 2011, 09:07
Şomajul în creştere în Europa de Vest îi afectează şi pe emigranţii bulgari, care, în lipsa posibilităţilor de angajare, se întorc acasă.
Emigranţii bulgari au început să revină în patrie - a anunţat ministrul învăţământului, Serghei Ignatov.
Nu mai puţin de 200 de mii din ei s-au întors din Spania, Italia şi Grecia, în ultimul an şi jumătate.
Astfel de statistici sunt anunţate pentru prima dată de un membru al guvernului.
Ministrul Ignatov a declarat că Bulgaria a devenit, din nou, atractivă, pe fundalul crizei, în unele ţări europene.
Emigranţii vor pleca din nou după ce situaţia se îmbunătăţeşte
Un studiu al Academiei bulgare de Ştiinţă arată, însă, că majoritatea dintre cei care au revenit în ţară se pregătesc să plece din nou îndată ce situaţia se va îmbunătăţi.
Ignatov nu este primul ministru din Guvernul Borisov care vorbeşte despre revenirea emigranţilor.
Cu trei luni în urmă, viceprim-ministrul şi ministru de interne, Ţvetan Ţvetanov, a anunţat o nouă strategie de atragere a lor.
Prin construcţia de autostrăzi, investiţii străine şi un grad mai mare de absorbţie a fondurilor europene, Bulgaria va deveni mai atractivă - a spus Ţvetanov.
Ministrul dezvoltării regionale, Rosen Plevneliev, a fost şi mai concret, declarând că majoritatea emigranţilor economici vor reveni în ţară când PIB va creşte până la 60% din media pentru Uniunea Europeană.
Cel mai categoric a fost primul ministru, Boiko Borisov, care a promis că, în decurs de cel mult trei ani, problema emigranţilor va fi rezolvată şi ei se vor întoarce în patrie.
O anchetă reprezentativă efectuată în 24 de oraşe spaniole de Institutul pentru Studii Economice al Academiei de Ştiinţe arată, însă, că numai 5% din bulgarii stabiliţi în această ţară intenţionează să se întoarcă în următorii ani, 73% resping într-un mod categoric această ipoteză, iar 18% sunt indecişi.
În Spania s-au stabilit 170 de mii de bulgari, din care 27% posedă acolo locuinţe, în Grecia - 150 de mii, în Italia, Germania şi Marea Britanie - câte 100 de mii.
Cel mai numeros este grupul de emigranţi bulgari din SUA - peste 300 de mii.