Eliberarea oraşului Fallujah, "dificilă"
Fallujah se află sub asediul forţelor de securitate irakiene, care au avertizat că vor lua cu asalt oraşul, însă eliberarea sa ar putea fi una dificilă.
Articol de Cătălin Gomboş, 12 Ianuarie 2014, 09:25
Gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant, care şi-a anunţat participarea la războiul civil din Siria, în aprilie 2013, a cunoscut anul trecut o revigorare şi în Irak, unde la începutul lui 2014 a capturat Fallujah şi părţi din Ramadi, oraşe aflate pe valea Eufratului, la vest de Bagdad.
Fallujah se află sub asediul forţelor de securitate irakiene, care au avertizat că vor lua cu asalt oraşul, însă eliberarea sa ar putea fi una dificilă.
Fallujah este localitatea unde, practic, a izbucnit insurecţia anti-americană, după invazia din 2003 şi, ca urmare a ocupării sale de către rebeli, a fost, în 2004, scena a două bătălii importante, cele mai sângeroase purtate de puşcaşii marini americani după războiul din Vietnam.
Forţele de securitate irakiene nu dispun, însă, de pregătirea şi tehnica armatei americane, astfel încât un asalt asupra oraşului s-ar putea să fie mult mai costisitor pentru acestea, în condiţiile în care militanţii Al-Qaeda sunt antrenaţi în războiul de gherilă urbană şi au printre ei numeroşi experţi în fabricarea de bombe artizanale.
Analişti citaţi de France Presse amintesc că la ultima operaţiune majoră a armatei irakiene împotriva unui centru urban controlat de insurgenţi, în 2008, la Basra, a fost nevoie de intervenţia în forţă a armatei americane pentru a se evita un dezastru.
Autorităţile de la Bagdad nu mai pot conta, acum, pe sprijinul forţelor americane şi, în plus, dacă atacul asupra Fallujei va fi prea violent, există riscul ca triburile sunnite din vestul Irakului, deja nemulţumite de marginalizarea sunniţilor de către guvernul dominat de şiiţi, să devină şi mai ostile.
Fallujah, la fel ca şi Ramadi, este situată în provincia Al-Anbar, care ocupă aproape o treime din Irak şi are sute de kilometri de graniţă cu Siria.
Frontiera prin deşert este greu de controlat, astfel încât militanţii Statului Islamic din Irak şi Levant se pot mişca relativ uşor de o parte şi de alta a acesteia, destabilizând situaţia din ambele ţări.