Elevii din Germania sunt mai îngrijoraţi de războaie decât de criza climatică şi notele luate la şcoală
Războaiele din lume îi preocupă pe elevii din Germania mai mult decât criza climatică şi chiar decât notele luate la şcoală.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Noiembrie 2024, 15:05
Războaiele din lume îi preocupă pe elevii din Germania mai mult decât criza climatică şi chiar decât notele luate la şcoală. Potrivit unui studiu publicat miercuri, aproape 40% dintre elevii germani s-au declarat îngrijoraţi în ultima vreme din cauza războaielor din Ucraina, Siria sau Israel, după cum transmite corespondentul Radio România Germania, Vlad Drăghicescu.
Vlad Drăghicescu: ”Potrivit barometrului şcolar german, prezentat de Fundaţia Robert Bosch, doar războaiele stresează elevii din Germania, ci şi presiunea realizărilor şcolare. Un sfert dintre copiii intervievaţi se declară îngrijoraţi de faptul nu sunt destul de buni la şcoală. Autorii studiului subliniază că aceste gânduri negative afectează în special fetele cuprinse între 14 şi 17 ani.
Tot un sfert dintre respondenţi afirmă că sunt des sau foarte des îngrijoraţi de distrugerea mediului înconjurător de către oameni. Unul din patru respondenţi îşi evaluează calitatea vieţii ca fiind scăzută, iar o cincime dintre ei s-au descris ca fiind stresaţi psihic. În familiile cu venituri modeste, temerile exidenţiale afectează chiar unul din trei elevi, mai notează autorii barometrului şcolar german.
Potrivit experţilor, aceste rezultate atestă faptul că griji elevilor se răsfrâng în mod direct asupra bunăstării lor. Concluziile studiului nostru sunt alarmante, a declarat sociologul Dagmar Wolf de la Fundaţia Robert Bosch. Ea spune că este nevoie de cercetări suplimentare cu privire la modul în care presiunea şi anxietatea afectează copiii şi tinerii în şcoli, unde cei mai mulţi dintre ei petrec aproximativ opt ore pe zi. Acest lucru e comparabil cu jobul adulţilor, a cărui importanţă pentru sănătate este analizată în mod regulat. În schimb, avem lacune uriaşe în cercetarea situaţiei tinerilor din societatea germană, a spus Wolf.”/editor Florin Lepadatu/