Efectele pozitive ale campaniilor de vaccinare în lume
Efectele pozitive ale campaniilor de vaccinare - date ale cercetătorilor francezi.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Octombrie 2021, 07:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Peste 4,85 de milioane de persoane au fost ucise de COVID-19 de la începutul pandemiei până în prezent - potrivit datelor Universității americane de Medicină "Johns Hopkins".
Numărul total al infectărilor confirmate se apropie de 240 de milioane la nivel global.
Pe de altă parte, până acum au fost administrate aproape 6,5 miliarde de doze de vaccin.
Efectele pozitive ale campaniilor de vaccinare se văd deja în țările în care o parte importantă a populației a fost imunizată.
Numărul de contaminări și de decese s-a redus semnificativ, iar sistemul medical nu mai este sub presiunea care aproape îl paralizase în perioadele de vârf ale pandemiei.
Studiile de specialitate confirmă acest lucru.
Cea mai amplă astfel de cercetare de până acum a fost făcută în Franța, pe un eșantion de 22 de milioane de persoane și arată că imunizarea reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare și deces și pare destul de eficientă și împotriva variantei Delta.
Corespondenta RRA Daniela Coman transmite de la Paris: "Persoanele nevaccinate se expun unui risc de nouă ori mai mare de a face o formă gravă a bolii, de a ajunge la reanimare sau chiar de a deceda față de cele vaccinate. De asemenea, persoanele vaccinate prezintă un risc de 12 ori mai mic de a transmite boala. Datele sunt valabile pentru vaccinurile Pfizer, Modernă și AstraZeneca - potrivit studiului girat de Autoritatea de Asigurări Naționale de Sănătate și de Agenția Medicamentului din Franța. Cercetătorii au urmărit timp de șapte luni, din 27 decembrie până în 20 iulie, și apoi au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu cele ale altor 11 milioane de persoane nevaccinate, toate în vârstă de peste 50 de ani. Concluzia a fost că începând cu a 14-a zi de la administrarea celei de a doua doze riscul de a fi spitalizat în cazul contractării virusului scade cu 90%. În plus, eficacitatea vaccinului în cazul formelor severe ale bolii nu a scăzut în perioada de urmărire care a fost de până la cinci luni - afirmă autorii cercetării. Cât privește varianta Delta, apărută mai târziu, se constată, de asemenea, reducerea riscului de spitalizare după vaccinare, chiar dacă aceasta a fost studiată o perioadă mai scurtă. Potrivit autorilor studiului, vaccinurile anti-COVID și-au atins obiectivul major de sănătate publică și anume, să fie evitate cazurile grave şi decesele. Datele obținute de cercetătorii francezi confirmă observațiile făcute anterior în Israel, Marea Britanie și Statele Unite."