Efectele benefice ale cofeinei
Cafeaua reduce riscul de cancer la prostată.
Articol de Valentin Necşescu, 21 Decembrie 2009, 13:32
Consumul de cafea reduce riscul de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată, au concluzionat experţii de la Universitatea Harvard din SUA. Raportul privind studiile efectuate a fost prezentat la Conferinţa Asociaţiei americane pentru tratarea cancerului, transmite Agenţia de ştiri Bloomberg.
La acest studiu au participat aproximativ 50.000 de americani şi oamenii de stiinţă au adunat informaţii la fiecare patru ani, în perioada 1986-2006. Prin analizarea acestor date, experţii au ajuns la concluzia că la cinci la sută dintre voluntarii care beau zilnic şase sau mai multe ceşti de cafea pe zi, riscul de a dezvolta forme grave de cancer de prostată a fost mai redus cu 60%, comparativ cu membrii unui grup de control, care nu au consumat deloc cafea. De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul apariţiei unui tip agresiv de cancer de prostată scade cu 20% la respondenţii care beau una până la trei ceşti de cafea pe zi, iar cu 25% la bărbaţii care beau patru-cinci ceşti de cafea.
Oamenii de stiinţă americani nu au reuşit, până în prezent, să clarifice care componentă din cafea influenţează riscul de scădere a numărului de bolnavi. Ei nu cred că este cofeina, pentru că au obţinut aceleaşi rezultate printre cei care au băut cafea decofeinizată.
Pe de altă parte, cercetătorii nu menţionează care sunt efectele nocive asupra altor organe, în primul rând, asupra stomacului, consumul unor cantităţi excesive de cafea.