Educaţia, în grevă în Franţa
Cadrele didactice protestează faţă de intenţia guvernului de a suprima 16 mii de locuri de muncă.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 24 Noiembrie 2009, 17:51
Cadrele didactice din Franţa protestează marti faţă de planurile Executivului de la Paris, de a suprima câteva zeci de mii de posturi, în cadrul reformei educaţionale naţionale. La Paris, protestul profesorilor se suprapune cu cel al lucrătorilor de la Poştă.
Manifestanţii, înarmaţi cu steaguri, baloane şi pancarte protestează împotriva intenţiei guvernului de a suprima, în 2010, 16 mii de locuri de muncă, care ar urma să fi eliberate prin pensionări.
Totodată, cadrele didactice, care au răspuns solicitarii de a participa la grevă, cer revalorizarea salariilor.
În medie, un profesor la început de carieră castiga aproximativ 1.300 de euro net, iar unul în pragul pensionării, în jur de 3.000 de euro, net.
Greva din educaţie, prima de la începerea anului şcolar, va afecta mai ales învăţământul preşcolar şi elementar, în care sindicatele contează, la nivel naţional, pe participarea a peste o treime dintre angajaţi.
Protestul este organizat de FSU, principala federaţie din educaţie, şi de FERC-CGT şi SUD-Education, cărora li s-au alăturat două organizaţii ale liceenilor şi UNEF, cel mai mare sindicat studenţesc.
Manifestaţia cadrelor didactice va face la un moment dat joncţiune cu cea a angajaţilor de la Poştă, care se opun transformării serviciului public în societate pe acţiuni cu capital public, manifestanţii văzând în această măsură un prim pas spre privatizare.