Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități.

Articol de Ruxandra Iorgu, 05 Aprilie 2025, 12:28
Bistrița: Satiră, umor și concurs de epigrame
Horațiu Mălăele urcă pe scena Palatului Culturii sâmbătă, de la ora 17.13, cu recitalul "Sunt un orb", iar Cosmin Natanticu- duminică, tot de la ora 17.13, cu un spectacol de stand up comedy.
Festivalul internațional de satiră și umor "Mărul de Aur" a avut loc în perioada 1-3 aprilie, în organizarea Casei de Cultură a Sindicatelor, a Primăriei Municipiului Bistriţa, Palatului Culturii Bistriţa, Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, Uniunii Epigramiştilor din România, Staţiunii Pomicole Bistriţa, Asociaţiei Liga Femeilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud.
Vineri, 4 aprilie, a avut loc vernisajul expoziției de grafică satirică. Toate lucrările sunt expuse timp de un an pe simezele muzeului.
“Toate manifestările noastre încep la și 13 minute, la Complexul muzeal Bistrița. Cele două secțiuni, cel național și cel internațional, reunesc sub sigla concurenței, 120 de caricaturiști din toată lumea și 26 de caricaturiști din România. Concursurile sunt separate. Tema la desen umoristic a fost "Războiul Tik Tok/Alegeri" și tema a doua la caricatură - portret a fost "Benjamin Franklin - 319 ani", a spus Alexandru Câțcăuan, directorul festivalului.
La stațiunea pomicolă din Bistrița are loc, sâmbătă, un concurs de epigrame ad-hoc. La final, participanții primesc o diplomă de consolare, iar stațiunea pune o anexă la această diplomă, o esență de mere sau gogoși. (Cristiana Sabău)
Timiș: Brunch bănățean și "Basarabia pe marele ecran"
Joi a început, la Cinema Victoria, Festivalul de film "Basarabia pe marele ecran", care reprezintă o punte de dialog cu cineaștii de dincolo de Prut datorită discuțiilor de după proiecții, cu regizori, producători și actori.
În cadrul festivalului, care are loc în perioada 3-6 aprilie, vor fi proiectate șase filme. Mai multe amănunte despre întregul program pot fi aflate accesând pe site-ul https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/basarabia-pe-marele-ecran/
Se redeschide și sezonul Brunch-urilor în Banat, iar primul eveniment din cadrul programului de turism gastronomic are loc sâmbătă, la Denta, unde va fi pregătită o ciorbă tradițională de leurdă. Participanții au parte de un meniu special cu specific local pregătit de producătorii din zonă.
Banat Brunch va continua până pe 14 iunie printr-o serie de evenimente tematice: cu bicicleta pe deal, la cules de soc, cu mașini de epocă, la șură cu piese de teatru.
La Muzeul de Artă pot fi vizitate, gratuit, sâmbătă, toate expozițiile, cu prilejul aniversării a opt decenii de la înființarea Universității de Științele Vieții de la Timișoara.(Alina Bujancă)
Mureș: "Plimbare cu cântec de păsări"
Asociația pentru protecția păsărilor și a naturii "Milvus" organizează activități educative pentru familii, inclusiv evenimente de cunoaștere a păsărilor din municipiul Târgu Mureș.
"În Târgu Mureș pot fi observate peste 80 de specii de păsări. Pentru a cunoaște mai bine aceste specii care ne vizitează orașul și pentru a le învăța cântecele, organizăm sâmbătă, de la 8 dimineața, o activitate numită "Plimbare cu cântec de păsări". Specialiștii de la Grupul Milvus o să ne ghideze această plimbare. O să urmărim păsările cu ajutorul binoclurilor și o să învățăm despre diversele specii și cântecele lor. Evenimentul este gratuit. Pentru copii vom organiza, în paralel, o mică activitate legată de păsări”, a explicat reprezentanta Asociației, Zsuzsanna Fekete.
Plimbarea tematică face parte din proiectul "Zile familiale în natură alături de Milvus Group", realizat cu sprijinul donațiilor strânse în cadrul evenimentului "Cercul Donatorilor", organizat de Fundația Comunitară Mureș.
"Colaborăm cu Grupul Milvus de mai mulți ani la evenimentele noastre de fundraising. Din păcate, în Târgu Mureș nu avem foarte multe astfel de asociații care se ocupă cu problemele de mediu din oraș și din județ”, a menționat directorul executiv al fundației, Gál Sándor.
Cei care doresc să ia parte la plimbarea de dimineață din Complexul Weekend găsesc detalii pe pagina de socializare a Asociației Milvus Group. (Marcela German)
Bacău: "Metamorfoze vizuale" la Galeria Frunzetti
Filialele Bacău și Buzău ale Uniunii Artiștilor Plastici din România au colaborat pentru proiectul amplu de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă intitulat "Metamorfoze vizuale".
Lucrările celor 35 de artiști buzoieni coodonate de Valeriu Șușnea vor putea fi admirate pe simezele galeriei pe întreg parcursul lunii aprilie.
Galeriile din Bacău au avut un început de an prolific, cu multe expoziții naționale și internaționale și au avut colaborări fructuoase cu artiștii din Republica Moldova.
"Aici suntem sub semnul Saloanelor Moldovei. Anul acesta se vor împlini 35 de ani de când această expoziție are un parcurs cursiv, neîntrerupt. Ne întâlnim an de an. Este unirea aceasta între noi prin artă, începută în 1990”, a declarat Dorin Pușcuță, președintele Filialei Bacău a UAPR. (Gabriel Pop)
Caraș Severin: “Fericiții episcopi martiri greco-catolici ai României"
La Muzeul Banatului Montan se deschide, timp de o lună, expoziția "Fericiții episcopi catolici martiri greco-catolici ai României", organizată în parteneriat cu Muzeul județean Satu Mare. Evenimentul este dedicat cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici și reprezintă un demers care și-a propus să promoveze valorile culturale, istorice și ecleziastice prin cercetare și documetare, rezultatul final fiind valorificat prin această expoziție itinerantă.
Cu ajutorul documentelor și a fotografiilor de arhivă, expoziția își propune să evidențieze rolul acestor ierarhi de-a lungul timpului. Evenimentul se înscrie în manifestările prilejuite de comemorarea a 150 de ani de la nașterea, la Reșița, a fericitului episcop-martir doctor Valeriu Traian Frențiu, figură remarcabilă a Unirii Banatului cu țara mamă, în 1919.
În anul 2019, la 100 de ani de la Unirea Banatului cu România, Sanctitatea Sa Papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul pentru recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici români Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, uciși din ură față de credință, între 1950 și 1970. Papa Francisc a oficiat slujba de beatificare în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Valeriu Traian Frențiu, născut la 25 aprilie 1875, la Reșița, a fost episcop de Lugoj și Oradea. A fost apreciat de Guvernul român, care în 1926, i-a acordat disctincțiile de Mare Ofițer al Ordinului Coroanei României și Răsplata Muncii pentru Biserică. În 1950 a ajuns în închisoarea Sighet, unde a murit pe 11 iulie 1952. A fost îngropat într-o groapă comună de pe malul Izei. Nu a fost judecat și nu a avut condamnare. (Mario Balint)
București: Festivalul Internațional "One World Romania"
Aproape 50 de filme documentare vor fi proiectate, până pe 13 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union.
Majoritatea vor beneficia de prezența unor invitați speciali, specialiști ai genului documentar. Peste 25 de cineaști, dintre care zece din străinătate, mai multe organizații non-guvernamentale și platforme media vor lua parte la întâlnirile și discuțiile care vor însoți proiecțiile din festival.
Invitații dialogurilor de după proiecții sunt: Matteo Severi, regizorul documentarului "Nu suntem părinții noștri" ; Farah Kassem, regizoarea "Suntem înăuntru" ; Lesia Diak, regizoarea filmului "Cântecul de leagăn al tatălui" ; Nikola Ilic, regizorul "Evadare prin cuibul de cuci" și Rami El-Sabah, artist vizual .
Lui Mark Isaacs, cinaestul britanic nominalizat la premiile Bafta, îi va fi dedicat un întreg ciclu de întâlniri, în perioada 9 - 12 aprilie. Acesta va susține și un masterclass, pe 13 aprilie, la Cinema Elvire Popesco.
Mihai Gavril Dragulea, Radu Constantin Mocanu, Tudor Platon, Ioana Grigore și Cristian Georgescu sunt o parte din cineaștii români care vor lua parte la dezbateri.
Anul acesta sunt vizionate filme, acțiuni și direcții prezentate de-a lungul timpului în festival. Două întâlniri informale vor aduce în discuție, pe 5 aprilie, primii ani de festival, iar pe 6 aprilie- direcțiile de la început până în prezent. Ambele întâlniri vor avea loc în prezența mai multor invitați surpriză, în Sala Media de la Muzeul Național al Țăranului Român. Intrarea este liberă. (Izabela Aivăncesei)