Economia Uniunii Europene "ar putea stagna"
Creşterea economică a României a fost revizuită în scădere cu jumătate de procent. Cea mai rea situaţie este estimată pentru Grecia şi Portugalia, potrivit raportului Comisiei Europene.
23 Februarie 2012, 13:59
Uşoară recesiune cu semne de stabilizare, este concluzia Comisiei Europene în urmă prezentării previziunilor intermediare.
Acestea estimează că în întreaga Uniune economia va stagna în timp ce pentru zona euro e estimată o scădere de 0,3% în anul 2012.
Previziunile de creştere pentru România au fost revizuite în scădere cu jumătate de procent faţă de raportul anterior, cel din toamnă.
Potrivit comisarului pentru afaceri economice, Olli Rehn, nesiguranţa cu privire la evoluţia economică rămâne ridicată, dar ar exista premise pentru stabilizare în acest an.
Comisarul Olli Rehn a declarat că în comparaţie cu previziunile prezentate în luna noiembrie, acum estimările sunt mai proaste şi spune el, există încă riscuri cu privire la perspectivele de creştere dar, ar fi început să apară semne de stabilizare, un fel de relaxare pe pieţele financiare, mai ales, a subliniat comisarul european, în ultima perioadă.
Estimarea pentru zona euro scade
Concret însă, lucrurile arată mai rău decât în noiembrie în întreaga Uniune Europeană, creşterea stagnează aşadar, la nivelul celor 27 de state membre, estimarea scade pentru zona euro, iar diferenţele dintre ţări rămân absolut persistente.
Pentru nouă state previziunile sunt negative în 2012, dar în alte şaptesprezece ţări va fi totuşi o uşoară creştere. Cea mai rea situaţie e estimată în acest moment pentru Grecia şi pentru Portugalia.
Olli Rehn a prezentat o parte dintre motivele acestei situaţii.
"Slăbirea cererii la nivel global pe care o estimam în noiembrie a rămas valabilă, comerţul global a scăzut faţă de primăvara anului trecut şi ne aşteptăm să revină la creştere doar gradual. Dar, la nivel global e aşteptată totuşi o creştere de 4,3%", a declarat Olli Rehn.
Acesta ar fi, iată, un motiv de optimism.
În privinţa inflaţiei, raportul prezentat joi spune că aceasta ar urma să crească în urma menţinerii unor preţuri ridicate la energie şi în urma majorării unor taxe indirecte.
Estimarea de inflaţie pentru 2012 în întreaga Uniune Europeană este de 2,3%.
România, afectată de contextul internaţional
Raportul modifică previziunile de creştere pentru România de la 2,1 cât se estima în toamnă, la 2,6 în acord cu mai toate prognozele.
Primul motiv care apare în legătură cu această scădere la România este că România rămâne afectată de contextul internaţional, de posibila continuare e neîncrederii de pe pieţele financiare şi foarte clar de criza datoriilor din zona euro.
Se aşteaptă însă şi o scădere în dinamica exporturilor, arată raportul şi mai ales a exporturilor către statele membre ale Uniunii care iată, nu fac atât de bine din punct de vedere economic.
Principalul motor de creştere ar rămâne cererea internă, dar e cea a populaţiei, fără ca statul să contribuie prea mult, mai ales în condiţiile continuării politicilor de consolidare fiscală.
Comisia precizează că investiţiile private ar putea fi, de asemenea mai slabe decât se anticipase, o parte a investiţiilor programate pentru anul aceasta ar putea fi amânate, poate pentru 2013, din nou, din cauza contextului global.
Printre lucrurile care pot ajuta totuşi România, s-ar afla folosirea mai eficientă a banilor europeni, dar şi o posibilă creştere a consumului.
Însă aici e un avertisment. Comisia spune că ar putea exista această posibilă creştere a consumului dar ar putea fi generată de "posibile derapaje fiscale spre electorale".