Economia comunitară, în atenţia Parlamentului European
Taxa pe tranzacţiile financiare, relaţiile comerciale UE-China, dar şi reducerea diferenţelor de salarizare dintre femei şi bărbaţi sunt repere ale sesiunii plenare a Parlamentului European.
21 Mai 2012, 11:10
Luni începe o nouă sesiune plenară a Parlamentului European. Eurodeputaţii se întâlnesc, la Strasbourg, pentru patru zile, cu o agendă încărcată.
Starea economiei comunitare este în centrul tuturor întrunirilor celor care au putere de decizie, dar agenda unei sesiuni plenare este făcută în aşa fel încât să acopere şi alte subiecte de actualitate, cu impact social pentru cetăţenii Uniunii.
Propunerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, relaţiile comerciale Uniunea Europeană - China, dar şi reducerea diferenţelor de salarizare dintre femei şi bărbaţi sunt doar câteva dintre reperele sesiunii plenare care începe luni.
Taxarea tranzacţiilor financiare ale băncilor, iniţiativă cunoscută şi sub numele de Taxa Robin Hood, ar urma - estimează Comisia Europeană - să reducă substanţial contribuţiile statelor membre la bugetul Uniunii, implicit să reducă povara guvernelor îndatorate, deoarece ar genera un venit anual de zeci de miliarde de euro.
Miercuri, când taxa este pe ordinea de zi, se aşteaptă ca Parlamentul European să susţină o reconfigurare în aşa fel încât evitarea ei să devină neprofitabilă.
Este, totodată, de aşteptat ca eurodeputaţii să ceară undă verde pentru această taxă, în ciuda opoziţiei venite din partea unor state membre.
Autoritate pentru monitorizarea acţiunilor Chinei în UE
Uniunea Europeană nu are, la acest moment, o situaţie clară a investiţiilor strategice făcute de China pe continent, mai ales în datoriile statelor cu probleme.
În acest scop, la Strasbourg se va vota un proiect de rezoluţie referitor la înfiinţarea unei autorităţi, după modelul din SUA, care să protejeze şi să monitorizeze acţiunile Chinei în statele comunitare.
În sesiunea plenară urmează a fi votate şi o serie de rezoluţii referitoare la respectarea drepturilor omului sau la interzicerea finanţării cu bani europeni a regiunilor din afara Uniunii, în care nu sunt respectate principiile democratice.
O dezbatere aparte va fi cea legată de diferenţele de salarizare dintre femei şi bărbaţi, în contextul în care în multe state se păstrează inegalităţile între sexe.
O sesiune a Parlamentului European vine la capătul unei perioade în care eurodeputaţii au lucrat în comisiile speciale, din care fac parte, sau în grupurile politice de care aparţin.
Comisia Europeană este cea care transmite propunerile legislative către comisii.
Rezultatul acestei activităţi de dinaintea plenarei se materializează de regulă sub forma unui raport, document care poate conţine inclusiv recomandări sau amendamente.