Echipa procurorului special Mueller l-ar putea intervieva pe Donald Trump
Avocaţii preşedintelui Donald Trump negociază cu echipa procurorului special, Robert Mueller condiţiile în care va avea loc interviul pe care preşedintele Trump îl va oferi
10 Ianuarie 2018, 02:06
Avocaţii preşedintelui american, Donald Trump, negociază cu echipa procurorului special, Robert Mueller, condiţiile în care va avea loc interviul pe care şeful administraţiei urmează să-l ofere pe marginea eventualei complicităţi dintre echipa sa de campanie şi Federaţia Rusă, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.
Potrivit presei americane, echipa procurorului special l-ar putea interoga pe Donald Trump în următoarele săptămâni, dar nu este exclusă nici posibilitatea ca răspunsurile să fie oferite în scris.
Donald Trump a contestat mereu orice complicitate între echipa sa şi Moscova şi denunţă ceea ce a calificat drept vânătoarea de vrăjitoare declanşată la adresa lui.
Procurorul special, Robert Mueller, a ridicat în cursul unei întâlniri cu echpa de avocaţi a preşedintelui Trump, la sfârşitul lunii decembrie, probabilitatea nevoii de a-l intervieva pe domnul Trump ca parte a investigaţiei potenţialei coordonări dintre Rusia şi campania Trump în perioada alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Echipa de investigatori a procurorului special Mueller l-ar putea intervieva în curând pe preşedinte, chiar în următoarele câteva săptămâni. Avocaţii lui Trump, John Dowd şi Jay Sekulow, cu care s-a întâlnit Mueller atunci când şi-a exprimat interesul de a-l intervieva pe preşedinte ar discuta acum cum să limiteze o asemenea sesiune de întrebări.
Nu au fost stabiliţi încă termenii interviului, nici numărul întrebărilor cărora preşedintele ar fi de acord să le răspundă în cazul în care interviul va avea loc şi nici dacă avocaţii preşedintelui vor încerca să reducă setea întrebărilor şi subiectelor pe care procurorii ar dori să le acopere. Dar orice interviu cu Donald Trump ar putea fi un indiciu că investigaţia se află în stadiile finale. Aceasta în cazul în care procurorul special nu are o altă strategie.
"Totul se mişcă mai rapid decât şi-ar putea oricine închipui" - a spus, sub condiţia anonimatului pentru 'Washington Post', o persoană apropiată preşedintelui Trump, adăugând că acesta este confortabil cu ideea interviului. Aceeaşi persoană a adăugat că preşedintele crede că ar putea pune capăt semnelor de întrebare.
"Povestea coordonării este acum moartă"- a spus preşedintele, sâmbătă, la Camp David. Nu a existat nicio coordonare între noi şi Rusia.
Avocaţii preşedintelui sunt, totuşi, reticenţi în a-l lăsa pe clientul lor să apară într-o sesiune de întrebări faţă în faţă cu procurorii, fără parametrii clari. De la întâlnirea din decembrie cu procurorul special, avocaţii lui Trump au discutat în legătură cu posibilitatea ca preşedintele să ofere în scris răspunsurile la unele întrebări, aşa cum a făcut-o preşedintele Ronald Reagan. Ei au discutat, de asemenea, despre obligaţia echipei procurorului special Mueller de a demonstra că nu poate obţine informaţiile dacă nu îl intervievează pe preşedinte.
Ty Cobb, avocatul Casei Albe, care coordonează răspunsul Administraţiei la investigaţia lui Mueller, a arătat într-o declaraţie că din respect pentru biroul procurorului special, Casa Albă nu comentează asupra comunicaţiilor cu acesta.
Procurorul special Mueller şi echipa de avocaţi a preşedintelui se vor întâlni din nou, curând, pentru a discuta atât termenii posibili, cât şi substanţa interviului, ca şi calendarul lui Mueller privind investigaţia. Avocaţii lui Donald Trump speră să obţină de la echipa procurorului special o idee clară despre tipul de întrebări care i-ar putea fi puse preşedintelui.
Timp de luni de zile, echipa legală a lui Trump a cercetat condiţiile sub care preşedintelui i s-ar putea cere să se supună unui interviu cu procurorul special care investighează interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Era de mult timp aşteptat faptul că Robert Mueller va cere un interviu cu preşedintele Trump în parte, pentru că procurorul special investighează dacă acţiunile lui Donald Trump s-au constituit în încercări de a bloca investigaţia cu privire la Rusia.
În mai, preşedintele l-a concediat pe directorul FBI, James Comey, după ce acesta a fost audiat la Capitoliu, unde a spus că nu poate comenta, dar că există dovezi privind o coordonare a Rusiei cu campania Trump.