Echilibru politic neschimbat la nivelul conducerii UE
Potrivit președintelui în funcție al Consiliului European, Herman Van Rompuy, noua conducere a UE se va confrunta cu provocări majore.
31 August 2014, 09:24
Premierul polonez, Donald Tusk, a fost desemnat de liderii europeni reuniţi ieri la Bruxelles drept viitor preşedinte al Consiliului European, ca succesor al lui Herman Van Rompuy. Şefa diplomaţiei italiene, Federica Mogherini, a fost aleasă în funcţia de Înalt reprezentant pentru afaceri externe, înlocuind-o pe Catherine Asthon.
Echilibrul politic la nivelul conducerii UE rămâne neschimbat: doi conservatori, Jean-Claude Juncker, ca şef al Comisiei, Donald Tusk, ca preşedinte al Consiliului European, şi o social-democrată, Federica Mogherini, în funcţia de şef al diplomaţiei europene, ultimii doi desemnaţi aseară de către liderii europeni.
Este pentru prima dată când o ţară din estul Europei obţine un post atât de important la conducerea Uniunii.
Unul dintre cei mai longevivi premieri, Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, care îşi va prelua funcţia în decembrie, pledează pentru unitatea construcţiei europene.
El a vorbit în limba sa maternă, spunând că este ultima sa conferinţă de presă la Bruxelles ca premier al Poloniei.
"Sunt emoţionat şi pentru mine în seara aceasta este important să fiu concis şi exact.
"Este o seară importantă pentru ţara mea. Vă mulţumesc pentru înţelegere", a declarat Donald Tusk.
O nouă generație de politicieni
Federica Mogherini, actualul ministru de externe italian, în vârstă de 41 de ani, face parte din Partidul Democrat Italian, membru al familiei socialiste europene, şi aparţine unei noi generaţii de politicieni.
Unele voci au comentat faptul că Mogherini a fost la Moscova pe tema conflictului din Ucraina.
Ea a răspuns: "Prima mea vizită imediat după ce Italia a preluat preşedinţia Uniunii a fost la Kiev, unde m-am întâlnit cu preşedintele Poroşenko şi cu ministrul de externe Klimkin, cu Iulia Timoşenko.
"Şi numai după două zile acolo am fost la Moscova, în efortul comun de a găsi o soluţie paşnică", a afirmat Federica Mogherini.
Potrivit liderului european Herman Van Rompuy, noua conducere se va confrunta cu trei provocări majore: o economie în stagnare, criza din Ucraina şi rămânerea sau nu a Marii Britanii în UE.