Duminică, alegeri în Republica Moldova
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunţat că duminică dimineaţă vor fi deschise 2037 de secţii de votare.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 27 Noiembrie 2010, 12:14
Duminică în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. sâmbătă, este aşa-numita zi a tăcerii – partidele nu mai au dreptul să-şi promoveze mesajele electorale în public, iar televiziunile au scos de pe post spoturile electorale şi nu mai au dreptul să organizeze dezbateri.
De această dată afişele electorale nu vor fi scoase de pe panouri. Codul Electoral interzice doar publicitatea la televiziune, radio, în presa scrisă, precum şi agitaţia de campanie.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că duminică dimineaţă vor fi deschise 2037 de secţii de votare.
Pe listele electorale sunt înscrişi peste 2 milioane 650 de mii de alegători. Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate, numărul cărora, de altfel, este unul important - între 600 şi 800 de mii - vor putea vota la cele 75 de secţii de votare din afara ţării.
Cele mai multe secţii - 16 la număr, vor fi deschise în Italia. Câte 8 secţii vor fi deschise în Romтnia şi în Statele Unite ale Americii.
În acest an, numărul de concurenţi electorali este neobişnuit de mare - 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi. În consecinţă, şi buletinul de vot va avea o lungime impresionantă - aproape 1 metru.
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7 dimineaţa şi vor funcţiona până la ora 21, iar la ora 23 vor fi afişate online primele rezultate ale votării.
Ambasada Statele Unite ale Americii la Chişinău şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova au lansat un apel către toţi participanţii electorali să ajute la desfăşurarea alegerilor de duminică la nivelul standardelor europene şi internaţionale, şi să se asigure că perioada electorală şi post electorală decurge într-o atmosferă de pace şi ordine.
Într-un comunicat de presă comun, Ambasada Statelor Unite şi Delegaţia Uniunii Europene menţionează că un proces electoral liber, corect şi transparent este o parte indispensabilă a guvernării democratice şi este o ocazie pentru oamenii din Republica Moldova să-şi confirme angajamentul faţă de principiile democratice, bazându-se pe progresele pe care Chişinăul le-a realizat până în prezent.