Drepturile de bază "trebuie protejate pe internet"
Comitetul de miniştri al Consiliului Europei cere statelor membre să asigure protecţia utilizatorilor reţelelor de socializare şi motoarelor de căutare.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 06 Aprilie 2012, 15:05
Noi discuţii la nivel înalt, referitoare la felul în care sunt protejate, pe internet, drepturi de bază, cum este dreptul la viaţa privată sau la libertatea de expresie.
Comitetul de miniştri al Consiliului Europei a adoptat două recomandări, care solicită statelor membre să asigure protecţia utilizatorilor cu bătaie directă către reţelele de socializare şi motoarelede căutare.
Prin intermediul reţelelor sociale şi motoarelor de căutare pot fi încălcate drepturile omului şi libertăţile fundamentale, spun deciziile adoptate de Consiliul Europei.
Comitetul de miniştri recomandă ca statele membre, în colaborare cu sectorul privat şi societatea civilă să dezvolte strategii coerente pentru a proteja libertatea de expresie, accesul la informaţie în relaţie cu motoarele de căutare şi reţelele de socializare, în conformitate cu Convenţia pentru protecţia drepturilor omului, în special cu art. 8 al acesteia, care se referă la respectul vieţii private şi de familie, şi cu articolul 10 care se referă la libertate de expresie, dar şi cu convenţia 108, pentru protejarea individului, cu referire la procesarea automată a datelor personale.
Atât reţelelor sociale, cât şi motoarelor de căutare li se cere să crească transparenţa cu privire la modul în care aceste informaţii sunt publicate pe internet, la criteriile care stau la baza selectării, clasificării şi ştergerii acestor date.
Recomandarea mai cere revizuirea indexării conţinutului, care, deşi se află într-un spaţiu public, nu este destinat comunicării de masă.
Aceasta ar putea include apariţia unui astfel de conţinut în cazul unei căutări pe internet la baza listei cu rezultate de căutare şi nu la începutul acesteia, astfel încât să existe un echilibru între accesibilitatea acestui conţinut şi intenţiile sau dorinţele autorului.
Altfel spus, setările generale, implicite ale motoarelor de căutare ar trebui să ia în considerare aceste obiective.
Apoi, motoarele de căutare ar trebui să demonstreze legitimitatea acţiunii de colectare şi procesare a datelor, iar utilizatorii ar trebui să aibă acces facil la datele lor, pentru a le corecta sau chiar şterge.
Statele membre ar trebui să se asigure de existenţa unor garanţii juridice adecvate, atunci cand accesul la datele personale ale utilizatorilor este oferit oricărei entităţi publice sau private, se mai arată în decizia Comitetului de miniştri al Consiliului Europei.
Prin urmare, statele membre trebuie să se asigure că nicio adresă de IP, aşa-numită Internet Protocol address, nu va fi reţinută atunci când nu este necesar pentru un demers legitim sau atunci când acelaşi rezultat poate fi obţinut prin sampling sau prin anonimizarea datelor personale.