Două zile de sărbătoare pentru românii din Italia
Jocuri, cânt și vorbă românească la Festivalul Bucuriei de la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Iunie 2010, 16:07
Peste 300 de persoane au participat la cea de a doua ediţie a "Festivalului Bucuriei" organizat de epsicopia ortodoxa română de la Roma, timp de două zile.
În duminica din 06 iunie 2010, dedicată de biserică părinților și copiilor, festivalul s-a desfășurat în toate cele 120 de parohii ortodoxe.
La episcopie s-a inaugurat şi un fond de carte religioasă şi de învăţătură pentru copii, iar toţi participanţii au fost premiaţi.
Episcopul ortodox român, Preasfinţitul Siluan a oferit tuturor adolescenților la final ”diplome de participare” sau ”de apreciere” celor care s-au remarcat în prezentarea spectacolelor.
”Identitatea noastră nu face decât să se consolideze şi mai mult, în acelaşi timp deschizându-se spre o părtăşie a valorilor cu italienii care ne primesc aici. Şi credem că anul viitor să dăm o dimensiune de participare mult mai largă la acest tip de evenimente, pentru că este vorba de nişte valori care merită să fie împărtăşite, aşa cum s-a văzut şi la interpretările de instrumente, recitare şi de muzică tradiţională românească” a declarat pentru Radio România Actualități la finalul festivalului episcopul Siluan.
Referitor la fondul de carte inaugurat duminică, în colaborare cu Accademia di Romania din Roma, Preasfințitul susține că ”acest fond de carte este o bază la care pot face referinţă copii din Roma, iniţiativă care va continua şi se va extinde în parohie.
Atât cu sprijinul Bibilotecii Naţionale din România, cât şi ai diferitelor edituri de carte religioasă din România pe care noi le contactăm şi de la care luăm carte, cumpărăm carte”.
Presfințitul subliniază că se constată o creștere a numărului de credincioși care vin la slujbele duminicale și implicit cartea este necesară pentru cei mici.
”Nu putem să-i lăsăm fără repere de lectură atât în limba română, cât şi de lectură formatoare de credinţă, chiar dacă este vreme de criză, deşi din punct de vedere spiritual noi constatăm că numărul credincioşilor şi al copiilor este mai mare decât în anul trecut”, a spus episcopul.
Adolescenţii români, care au susținut în cele două zile spectacole, au venit şi de la distanţe de peste opt sute de kilometri pentru a particia la Festivalul Bucuriei. ”
Nu putem să ne pierdem astfel de tradiţii, că sunt frumoase” spune Iulia Roșu, în vârstă de 16 ani, coordonatoarea unui grup de 19 tineri de la Torino, care au prezentat un repertoriu de muzică folk și religioasă şi au recitat câteva fragmente din Octavian Paler.
Un tânăr de 17 ani din Ladispoli, oraș aflat la 40 de km de Roma, Alexandru Năstase mărturisește că ”dansurile populare îmi plac foarte mult şi noi, cei de la Ladispoli, vrem să purtăm mai departe tradiţia şi portul românesc”.
Grupul de opt dansatori veniți din oraşul Ladispoli este coordonat de Ion Coşofleţ, care recunoaște că adlescenții ”prima dată au venit mai mult împinşi de părinţi de la spate, pentru că părinţii lor au gustat folclorul românesc şi după aceea a început să le placă şi lor”.
Întrebat de ce satisfacții a avut la finalul reprezentației susținute de tineri, instructorul a răspuns: ”Plâng şi de bucurie, plâng şi de necaz ... . De bucurie, oricum, mă bucur.”