Două sute de imigranţi tunisieni, "aşteptaţi în România"
Preşedintele Traian Băsescu a oferit disponibilitatea de a găzdui în România 200 de tunisieni ca un gest simbolic, dar concret, de solidaritate faţă de Italia, conform unui comunicat al guvernului italian.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Aprilie 2011, 16:51
200 de imigranți tunisieni din cei 27.000 aflați în Italia ar putea ajunge ajunge în România.
Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi a fost sunat miercuri de preşedintele Traian Băsescu, pentru a transmite solidaritatea României în criza umanitară cu care se confruntă Italia din cauza valului de imigranţi nord africani, potrivit unui comunicat al guvernului de la Roma.
Cei doi demnitari au avut o discuţie amicală pe marginea situaţiei imigranţilor care acostează zilnic pe insulele siciliene.
Preşedintele Traian Băsescu a oferit disponibilitatea de a găzdui în România 200 de tunisieni ca un gest simbolic, dar concret, de solidaritate faţă de Italia.
”Preşedintele Consiliului de miniştri şi-a exprimat aprecierea pentru gestul simbolic, dar de mare prietenie şi solidaritate europeană din partea guvernului şi poporului român” se mai menționează în comunicatul guvernului italian.
România este prima țară din Uniunea Europeană care întinde mâna Italiei, acceptând clandestini.
Deși guvernul de la Roma emite deja permise de rezidență temporară în vederea liberei circulații în spațiul european, Franța, Germania și Belgia nu vor să recunoască documentele.
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a acuzat la începutul acestei săptămâni Uniunea Europeană de lipsă de acţiune în privinţa crizei imigranţilor aflaţi în Italia.
Italia a acuzat UE de "lipsă de solidaritate"
Dezamăgire din partea Italiei după reuniunea de luni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne(JAI), consacrată imigraţiei.
Ministrul de interne Roberto Maroni se intreaba dacă are sens ca "Italia să rămână în UE" şi concluzionează că este mai bine să continue "singuri decât prost însoţiţi".
"Reuniunea a fost decepţionantă" a estimat Roberto Maroni, potrivit căruia "Italia este lăsată singură".
Potrivit lui Roberto Maroni, "solidaritatea din partea Europei există numai pentru a salva băncile, a declara război, dar când este vorba de a-şi exprima în mod concret solidaritatea cu o ţară în dificultate, cum este cazul Italiei, UE se ascunde".
Afirmaţiile au fost făcute de lider însă după ce, cu o ezitare, a semnat acordul final al reuniunii.
De la începutul anului, în insulele siciliene au sosit 27 de mii de imigranţi.