Dosarul nuclear iranian şi criza siriană, dezbătute la New York
Dosarul nuclear iranian şi criza siriană sunt principalele teme aflate în dezbatere la New York, unde are loc Adunarea Generală a ONU.
26 Septembrie 2013, 09:17
Dosarul nuclear iranian şi criza siriană sunt principalele teme aflate în dezbatere la New York, unde are loc Adunarea Generală a ONU.
Iranul este supus unor sancţiuni internaţionale generate de suspiciunea că ar încerca să obţină arme nucleare, însă după venirea la putere a moderatului Hassan Rohani a dat semnale că îşi doreşte să depăşească divergenţele cu Occidentul iar o reuniune va avea loc chiar astăzi.
În ceea ce priveşte Siria, pe de altă parte, nu este clar, deocamdată, dacă marile puteri au ajuns la un compromis cu privire la o rezoluţie a Consiliului de Securitate în acest dosar.
Discuţiile de astăzi cu Iranul, în formatul 5+1 au loc în contextul declaraţiilor conciliante făcute recent de noul preşedinte iranian Hassan Rohani.
Acesta a indicat că vrea să ajungă la o înţelegere cu comunitatea internaţională privind programul nuclear iranian cât mai repede şi a avansat, într-un interviu pentru Washington Post, termenul de "trei - şase luni".
Ministrrul de externe iranian, Javad Zarif, urmează să aibă astăzi la ONU convorbiri importante cu omologii săi din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania.
În ceea ce priveşte Siria, unii diplomaţi occidentali au exprimat optimism că în Consiliul De Securitate ONU va fi adoptată curând o rezoluţie referitoare la arsenalul chimic sirian.
Surse citate de presa amercană spun că negocierile purtate zile acestea ar avansa şi că s-ar apropia de final.
Potrivit cotidianului New York Times, rezoluţia ar urma să includă o referire la sancţiuni dacă Siria nu îşi va respecta angajamentele.
Ziarul american scris însă că Rusia ar fi negat că s-a ajuns la un consens.
Agenţia Associated Press, pe de altă parte, anunţă că şi Rusia se aşteaptă ca în două zile să existe o rezoluţie.
Jurnaliştii agenţiei de ştiri îl citează pe adjunctul ministrului de externe rus Ghenadi Gatilov care a declarat că deşi rezoluţia va include referiri ca capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibilitatea folosirii forţei, astfel de acţiuni nu vor putea fi luate imediat, ci va fi nevoie de o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate.