Donald Tusk, ales preşedinte al Consiliului European
Herman van Rompuy a anunţat pe contul său de Twitter că Donald Tusk a fost ales preşedinte al Consiliului European, iar Federica Mogherini, desemnată şefa diplomaţiei europene.
30 August 2014, 20:38
Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sâmbătă de liderii europeni reuniţi la Bruxelles drept viitor preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, drept Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, a anunţat preşedintele în exerciţiu al UE, Herman Van Rompuy.
"Consiliul European l-a ales pe premierul polonez Donald Tusk drept viitor preşedinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy într-o postare pe Twitter.
"Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul italian de externe, drept următorul Înalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe şi politica de securitate, a adăugat el.
Decizia a fost luată de către sefii de stat şi de guvern la summitul lor de la Bruxelles care se încheie în sâmbătăă seară, ne-a transmis corespondentul nostru la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.
Donald Tusk va conduce Consiliul European din decembrie
Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, îi va succeda în decembrie în funcţie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul preşedinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a poziţiilor şefilor de stat şi de guvern şi de reprezentare a UE în străinătate alături de preşedintele Comisiei.
Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în condiţiile în care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susţinerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează AFP.
Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formaţiune membră a Partidului Socialiştilor Europeni (PSE).
După victoria zdrobitoare a Partidului democrat în alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stângii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.
Având relativ puţină experienţă, dar lăsând o impresie de stricteţe, tânăra şefă a diplomaţiei italiene şi-a înmulţit în ultima perioadă călătoriile în străinătate, inclusiv în Ucraina şi Rusia.
Întâlnirea ei cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi prorusă.