Dispute aprinse în Italia
Interzicerea expunerii crucifixului în sălile de clasă a condus la polemici în Peninsulă.
Articol de Gabriela Pentelescu, 04 Noiembrie 2009, 14:52
Polemici aprinse, în Italia, unde Guvernul a decis să facă recurs la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, prin care se interzice expunerea crucifixului în sălile de clasă.
Vaticanul consideră că această decizie contravine tradiţiilor creştine.
Curtea de la Strasbourg a dat curs apelului prezentat de o italiancă de origine finlandeză, Soile Lautsi Albertini, care, de mai bine de şapte ani, se judecă cu statul italian. În numele laicităţii statului, ea a cerut, în 2002, directorului şcolii unde studiau cei doi fii ai săi, să ia crucifixurile din clase.
Atunci a început şi procesul, ce a ajuns până la Curtea de Casaţie italiană, care a decis păstrarea crucifixului.
Ulterior, Soile Lautsi Albertini s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Soţul acesteia, Massimo Albertini a afirmat că: "Eram convinşi că tribunalele din Italia nu erau libere în totalitate, de influenţa Vaticanului. Lupta noastră nu e o luptă împotriva cuiva, ci e o luptă pentru libertatea de a studia, pentru laicitatea şi neutralitatea statului".
Sentinţa Curţii de la Strasbourg obligă statul italian să plătească familiei Alertini daune morale în valoare de cinci mii de euro.Guvernul italian a înaintat, deja, recursul.
Crucifixului în clase este o consecinţă a unui acord semnat între Vatican şi statul italian.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, padre Federico Lombardo, consideră sentinţa ca fiind o decizie greşită, ce contravine tradiţiilor.
"Această sentinţă a fost primită cu dezamăgire, dar aş spune şi cu stupoare, întrucât crucifixul nu este un semn al dezbinării, al marginalizării sau al îndepărtării celorlalţi. Dimpotrivă, este un simbol al iubirii lui Dumnezeu, deschis tuturor."
"Asta o spune chiar simbolul braţelor lui Iisus care sunt deschise pentru a-i primi pe toţi. Nu vrea să excludă, ci vrea să unească şi să primească" a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
În ciuda faptului că Italia, potrivit Constituţiei, este un stat laic, vecinătatea imediată cu Vaticanul continuă să condiţioneze multe dintre deciziile şi reformele acestei ţări.
Polemici şi în rândul partidelor politice
"Această sentinţă este o confirmare a faptului că locurile publice sunt pentru public, sunt ale tuturor.
Este o simplă afirmare a laicităţii şi a drepturilor egale în locurile publice" a precizat Emma Bonino, de la Partidul Laic.
Reprezentanţii formaţiunilor de centru-dreapta au criticat dur decizia de la Strasbourg. În această polemică sunt atraşi, evident, şi imigranţii, al căror număr a crescut mult în ultimii ani.
Prezenţa în clase a crucifixului ar putea fi considerată o formă de discriminare pentru elevii care nu sunt catolici sau creştini, în general.
Nu întâmplător, pe site-urile ziarelor "La Republica" şi "Corriere della Sera" au apărut două sondaje, în care cititorii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu sentinţa.
Până la această oră în ambele sondaje cei care sunt de acord cu decizia Curţii Europene depăşesc procentul de 50%.
Şi în România a existat, în ultimii ani, o dezbatere similară. Consiliul pentru Combaterea Discriminării a recomandat eliminarea icoanelor din sălile de clasă.
Decizia Guvernului a fost că eliminarea acestora se poate hotărî la nivel local, de către profesori şi părinţi.