Discuţii SUA-Rusia privind "convieţuirea" în spaţiul aerian al Siriei
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transmis Pentagonului răspunsul la propunerile americane şi propriile sale propuneri în legătură cu o eventuală conclucrare.
12 Octombrie 2015, 06:25
Rusia şi SUA ar urma să poarte discuţii, în zilele următoare, privind modul de convieţuire în spaţiul aerian al Siriei.
Mai multe schimburi de propuneri au avut loc deja pe linie militară.
La mijlocul săptămânii, Statul Major rus a anunţat intensificarea operaţiunii aeriene din Siria pe fondul informaţiilor despre prima ofensivă terestră a armatei siriene de la declanşarea acesteia şi eliberarea primelor localităţi controlate de grupările teroriste, inclusiv Jabhat al-Nusra.
Intrarea operaţiunii într-o fază superioară o atestă creşterea numărului zilnic de zboruri, utilizarea, pentru prima dată, a elicopterelor de asalt din componenţa grupului aerian rus de la Latakia.
Cea mai importantă dovadă este atacul masiv cu rachete de croazieră Calibre, inclusiv de ultimă generaţie, lansat asupra ţintelor ISIS din Siria de pe patru nave noi, o fregată şi trei corvete din Marea Caspică, de la o distanţă de aproximativ 1.500 de km.
Rachetele au traversat Irakul şi Siria, atacul fiind pus de acord cu Teheranul, inclusiv în cadrul Centrului Informaţional Militar de la Bagdad, înfiinţat de Rusia, Siria, Irak şi Iran.
Atacul nu s-a repetat, posibil pentru a nu afecta convorbirile delicate cu SUA pe tema partajării spaţiului aerian sirian şi evitării, astfel, a unor confruntări accidentale între aviaţia rusă şi cea a coaliţiei condusă de SUA.
Atacul de rachete de croazieră este considerat de comentatorii ruşi şi un semnal adresat SUA şi ţărilor din apropierea Rusiei ce au baze americane şi NATO pe teritoriile lor.
Luna trecută, în serviciul flotei ruse a Mării Negre a intrat submarinul diesel electric Novorossisk, primul din cele şase din noua clasă destinate acestei flote.
Un al doilea submarin, aflat în probe în Arctica, a efectuat, în aceste zile, trageri test cu rachete Calibre.
În vară, în componenţa flotei de la Mare Neagră au intrat două corvete din clasa Buian-M, identice celor folosite în Marea Caspică.
Cu rachete de croazieră de acest tip sunt echipate şi avioanele aviaţiei strategice ruse şi, după cum sublinia un comentariu al televiziunii Russia, aceste arme sunt destinate inclusiv apărării Crimeii.
În zilele următoare, Rusia şi SUA vor încerca să convină asupra modalităţilor de convieţuire în spaţiul aerian al Siriei.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Ministerul rus al Apărării a transmis Pentagonului răspunsul la propunerile americane şi propriile sale propuneri în legătură cu o eventuală conclucrare pe linie militară.
În acelaşi interviu pentru televiziunea Russia, difuzat duminică, liderul de la Kremlin a exclus explicit orice acţiune terestră a Rusiei în Siria şi a reamintit că operaţiunea aeriană va dura atât timp cât va dura ofensiva armatei guvernamentale siriene.
Rusia, a subliniat Putin, nu şi-a asumat şi nu îşi va asuma obligaţii suplimentare, iar Damascul ştie aceasta.
În paralel, Kremlinul va continua consultările pe linie politică, militară şi a serviciilor secrete cu SUA, dar şi cu principalii actori regionali, inclusiv Israelul, Turcia, Arabia Saudită.
Cât priveşte Rusia, după cum a declarat, pentru RRA, expertul militar Vladimir Evseev, aceasta, pe termen lung, urmăreşte să aibă o bază militară permanentă în Siria pentru a-şi asigura astfel prezenţa în Mediterana de Est şi a-şi apăra în regiune interesele naţionale, politice şi economice.
În opinia sa, actuala intervenţie aeriană a Rusiei în Siria nu urmăreşte menţinerea cu orice preţ la putere a lui Bashar al-Assad, ci asigurarea unei poziţii cât mai favorabile la negocierile privind viitorul Siriei, cu sau fără Bashar al-Assad.