Discuţii la Berlin pentru un candidat comun le preşedinţie
După demisia fostului preşedinte Christian Wulff, implicat într-un scandal de corupţie, cancelarul german intenţionează să se consulte cu opoziţia pentru a găsi un candidat comun la viitoarele alegeri.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 17 Februarie 2012, 19:25
Cancelarul german, Angela Merkel, intenţionează să se consulte cu partidele de opoziţie pentru a găsi un candidat comun la viitoarele alegeri pentru preşedinţie, după demisia lui Christian Wulff, implicat într-un scandal de corupţie.
Cancelarul creştin-democrat care conduce un guvern de coaliţie cu liberalii, vrea să obţină consens din partea întregii clase politice asupra viitorului candidat, iar opoziţia şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru dialog.
Angela Merkel şi-a convocat mai întâi Colegiul de coaliţie la discuţii, în încercarea de a găsi o personalitate cu moralitate ireproşabilă pentru funcţia de şef al statului, ţinând seama că, în Germania, preşedintele are rol mai degrabă onorific.
Această întâlnire la vârf a membrilor coaliţiei de la Berlin va avea loc sâmbătă.
Fostul preşedinte federal, Christian Wulff, a demisionat vineri, după ce Parchetul cerea parlamentului ridicarea imunităţii sale, pentru a putea începe o anchetă.
Demisia a venit după mai bine de două luni de presiuni din partea presei şi a opoziţiei şi după ce Procuratura din Hanovra a anunţat că intenţionează să deschidă un dosar de urmărire penală pe numele preşedintelui.
Procurorii au solicitat ridicarea imunităţii şefului statului, pentru a putea ancheta acuzaţiile de trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite.
Video: Preşedintele Christian Wulff şi-a dat demisia după ce Parchetul a cerut parlamentului ridicarea imunităţii sale.
O premieră în istoria acestei funcţii.
Scandalul a început deja în decembrie, când presa a publicat articole în care preşedintele Wulff era acuzat că a obţinut credite preferenţiale şi alte beneficii de lux de la prieteni afacerişti, perioadă în care era premier al landului Saxoniei Inferioară.
În primă fază, preşedintele a negat că ar fi greşit cu ceva, dar lucrurile s-au agravat după ce s-a aflat că a încercat să-i intimideze telefonic pe juraliştii de la Bild, pentru a împiedica publicarea detaliilor privind aceste împrumuturi dubioase.
Christian Wulff a fost obligat să-şi ceară scuze şi să admită ca a procedat greşit în relaţia cu presa.
Fostul preşedinte federal a sperat că lucrurile vor reveni la normal şi că popularitatea sa, tot mai scăzută în rândul cetăţenilor, se va reface.
Iniţiativa procurorilor l-a lăsat însă fără alternativă.
Evoluţiile din ultimele zile şi săptămâni fac aproape imposibilă exercitarea mandatului meu - a conchis fostul preşedinte federal Wulff.
În perioada scurtă în care a deţinut mandatul de şef de stat, Christian Wulff s-a remarcat în special prin acţiuni de sprijinire a diversităţii culturale şi integrării în Germania.
Islamul este parte integrantă a acestei ţări - este una din declaraţiile sale memorabile.
De altfel, cancelarul Angela Merkel, care l-a propus pentru această funcţie, a susţinut mereu demersurile sale, Angela Merkel a deplâns vineri retragerea lui Wulff şi a lăudat contribuţia lui la eforturile de modernizare şi deshidere a Germaniei.
Şefa Executivului de la Berlin a subliniat că Germania a fost bine reprezentată şi pe plan extern de preşedintele Christian Wulff.
Christian Wulff a preluat funcţia de preşedinte după demisia predecesorului său, Horst Koehler.
Cei doi sunt, de altfel, singurii preşedinţi germani din istorie, care au renunţat la mandate înainte de expirarea lor.