Diplomaţi din zece ţări occidentale şi arabe, la Paris
Zece ţări occidentale şi arabe, care susţin procesul de reglementare politică a conflictului din Siria, discută la Paris şi evaluează progresele înregistrate în ultimul timp.
15 Decembrie 2015, 07:42
La Paris este în desfăşurare o reuniune la care participă miniştri de externe din 10 ţări occidentale şi arabe, pentru coordonarea poziţiilor internaţionale faţă de conflictul din Siria, în perspectiva unei posibile conferinţe la New York la sfârşitul acestei săptămâni.
10 ţări occidentale şi arabe, care susţin procesul de reglementare politică a conflictului din Siria, discută la Paris şi evaluează progresele înregistrate în ultimul timp.
Între aceste ţări, pe lângă ţara gazdă, Franţa, se numără: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe, Iordania şi Turcia.
Agenţia France Press citează surse diplomatice franceze care au spus că miniştrii de externe pregătesc în această seară reuniunea internaţională de vineri de la New York, la care vor participa şi Rusia şi Iranul, aliaţi ai regimului de la Damasc.
Aceeaşi sursă a recunoscut însă că reuniunea de vineri nu este confirmată încă.
În urmă cu câteva zile, secretarul de stat american declarase că dorinţa părţilor este organizarea unei a treia runde de discuţii privind Siria pe 18 decembrie, la New York, însă Agenţia Reuters a preluat, un comunicat al Ministerului rus de Externe, potrivit căruia secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat la telefon, înaintea vizitei de astăzi a lui Kerry la Moscova, şi au căzut de acord asupra precondiţiilor necesare înaintea unei noi întâlniri a marilor puteri pe tema Siriei.
Nu este clar, dacă în urma acestui acord asupra unor precondiţii, reuniunea de la New York se va mai organiza sau nu.
Luna trecută, la Viena, Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ţările din Orientul Mijlociu au căzut de acord asupra unui plan de măsuri care în doi ani să conducă la alegerile în Siria şi care prevede în primul rând o încetare a focului în toată ţara şi convorbiri directe între guvern şi opoziţie începând cu 1 ianuarie.
Reuniunea de la Paris se înscrie în acest proces început la Viena, care mai prevede constituirea unui guvern de tranziţie în 6 luni şi organizarea de alegeri în Siria, peste un an şi jumătate de la acest moment, însă primul pas este încetarea focului şi organizarea negocierilor directe între guvernul Assad şi opoziţie, ceea ce pare dificil de realizat în acest moment.
Principalele grupări ale opoziţiei politice şi a armatei siriene s-au reunit săptămâna trecută la Riad, în Arabia Saudită, şi au reuşit pentru prima oară să se pună de acord pentru a trimite o echipă comună la negocierile cu reprezentanţii guvernului.
Condiţia lor rămâne însă aceeaşi: plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Nici liderul de la Damasc nu este dispus să discute cu opoziţia.
El a declarat, imediat după reuniunea de la Riad, că nu va negocia cu grupuri înarmate.
Plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad este şi dorinţa Occidentului, iar după reuniunea internaţională de la Viena această chestiune a rămas în suspensie.
Dar Rusia, aliata regimului de la Damasc, a avertizat că insitenţele pentru plecarea lui Assad, înainte de a-i permite acestuia să coopereze cu Moscova împotriva grupării teroriste Statul Islamic, reprezintă o imensă greşeală.