"Din profitul Băncii Naționale a Moldovei să se acopere miliardul furat"
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a făcut nici o referire vizând faptul că această schemă va duce la decapitalizarea BNM.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Februarie 2020, 22:16
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus ca o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să fie vărsat în bugetul de stat pentru ca Ministerul Finanțelor să poată achita obligațiunile de stat transmise BNM drept garanții de stat pentru creditele de urgenţă acordate la trei bănci în perioada 2014-2015.
Potrivit agenției INFOTAG, este vorba de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Pentru a menține lichiditatea acestor bănci, după ce din ele a fost sustras în mod fraudulos 1 miliard de dolari, BNM le-a acordat credite în valoare totală de 14 miliarde de lei.
Creditele au fost acordate sub garanția guvernelor conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici. Ulterior, Ministerul Finanțelor a emis de această sumă obligațiuni de stat cu o scadență de 20 de ani şi cu o rată a dobânzii de 5%. Anual, din contul banilor din bugetul de stat, emitentul de obligațiuni le răscumpără de la BNM în sumă de circa 700 mil. lei, plătind peste 500 mil. lei sub formă de dobândă.
Luni, 10 februarie, în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea tradițională cu premierul și președintele Parlamentului, Președintele Dodon a spus că o parte din profitul BNM va fi direcționat „spre a compensa banii pe care bugetul îi plătește băncii achitând obligațiunile de stat”.
„Este vorba de 5-6 mlrd. lei din 20 mlrd. lei, ceea ce este un pas important. Există și alte soluții pe care le căutăm. Am discutat acest proiect de lege cu partenerii externi, în special, cu FMI. În zilele următoare, acesta va fi aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului”, a spus Președintele.
El consideră că această măsură „reduce povara pusă pe seama cetățenilor în urma furtului miliardului și transferarea acestuia în datorie publică”. În același timp, șeful statului nu spune nimic despre faptul că această schemă duce la decapitalizarea BNM.