Destabilizarea situaţiei din R. Moldova, unul dintre scenarii
Articol de Mario Balint, 27 Mai 2022, 14:19
În contextul ultimelor evoluţii politice şi de securitate din dreapta şi din stânga Nistrului, există două scenarii pentru trupele transnistrene, între care unul vizează destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.
În contextul ultimelor evenimente din stânga Nistrului, care au culminat ieri cu demiterea guvernului Martînov, analiștii de securitate de la Chișinău spun că în acest moment este puțin probabil ca forțele militare de pe teritoriul Transnistriei, oricare ar fi ele, să acționeze pe cont propriu.
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, analistul de securitate dr. Igor Munteanu explică.
"Există o probabilitate mai redusă ca transnistrenii să facă acşiuni pe cont propriu. Există o probabilitate și mai redusă că ei să atace Odesa pe cont propriu. În contextul unor acțiuni și angajări militare din partea Crimeii, de exemplu, transnistrenii, mai ales cu recrutările pe care au început să le facă din luna martie, ar putea fi un factor, un fel de Rosgvardia. Or, de exemplu, în alte condiţii, un scenariu ar fi de destabilizare completă a situaţiei din Republica Moldova. O lipsă de guvernabilitate a statului în condițiile în care forțe echipate, instruite, cu acces la arme ar putea să creeze o altă situație de insecuritate în Republica Moldova. Atunci, fcatorul transnistrean ar putea să ajute, iar opțiunile sau preferințele cetățenilor anumitor grupuri sociale ar fi factorul determinant", consideră Igor Munteannu.
Evoluția situației din stânga Nistrului este atent monitorizată atât de instituțiile abilitate în acest sens, dar și de populația civilă care, în urmă cu 30 de ani, a trecut printr-un război de secesiune.