Deputaţii spanioli votează reforma sistemului bancar
Spania încearcă să amâne momentul cererii unei intervenţii financiare europene însă piaţa internă nu dă semne de recuperare. În martie, investiţii de peste 66 miliarde euro au părăsit Spania.
31 Mai 2012, 19:47
Congresul Deputaţilor a votat reforma sistemului bancar, aprobată de guvernul de la Madrid cu câteva săptămâni în urmă, dar presiunile externe şi lipsa de lichidităţi afectează întreaga activitate economică.
Totodată, Comisia Europeană i-a cerut Spaniei să prezinte cât mai repede un plan de capitalizare a uneia dintre cele mai importante bănci spaniole - Bankia.
Banca Spaniei a dat publicităţii date îngrijorătoare privind plecarea investiţiilor din peninsulă, sumele care au ieşit din Spania în luna martie ajungând la peste 66 de miliarde de euro, constând în retragerea capitalului străin şi capitalului spaniol.
La aceste date se adaugă prima de risc, ce cu greu se menţine în jurul valorii de 520 de puncte.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut Spaniei, urgent, un plan de capitalizare a băncii naţionalizate Bankia.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat, pentru radioul public spaniol, că această incertitudine privind modul în care va fi capitalizată Bankia este primită, în mod firesc, cu reacţii negative pe pieţe.
Aceeaşi Bankia a fost o temă de intervenţie şi în discursul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
El a spus că Madridul a procedat de-a dreptul rău în cazul Bankia şi că autorităţile de la Madrid au subestimat problemele acestei bănci.
În plus, Mario Draghia a respins ideea de a interveni pe piaţă pentru a opri criza datoriilor, aşa cum a dorit guvernul lui Mariano Rajoy.
Pe fondul unei ameninţări iminente a intervenţiei în Spania, vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaría se află la Washington, unde se întâlneşte cu directorul Fondului Monetar Internaţional şi cu secretarul trezoreriei americane.
Spania doreşte ca accentul băncilor la Fondul European de Salvare să fie direct, evitând aprobarea sa pe plan intern, la nivel de guverne, o idee pe care Fondul Monetar Internaţional o sprijină, însă care nu este pe placul Germaniei.
Concret, măsura ar fi rapidă şi ar soluţiona problemele urgente de capital al multor bănci europene însă ar însemna, în esenţă, modificarea Tratatului european.