Depăşirea crizei euro, pe agenda Consiliului European de toamnă
Sistemul unic de supraveghere a băncilor din zona euro va fi principala temă pentru şefii de stat şi de guvern care se reunesc joi, la Bruxelles, la Consiliul European de toamnă.
18 Octombrie 2012, 16:32
Liderii europeni vor încerca să contureze marile linii ale strategiei de consolidare a uniunii economice şi monetare necesară pentru a depăşi criza zonei euro, dar şi pentru a preveni alte crize în viitor.
Discuţiile au la bază un raport interimar al preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy, pus la punct împreună cu preşedinţii celorlalte instituţii europene, iar principala propunere este crearea unei uniuni bancare, a cărei primă fază va fi înfiinţarea unui mecanism unic de supraveghere a băncilor din zona euro pe lângă Banca Centrală Europeană.
Este de asemenea posibil ca şi state din afara zonei euro să fie incluse în această uniune bancară dacă vor dori şi să participe la mecanismul unic de supraveghere.
Statele membre sunt departe de a avea unanimitate asupra acestui supraveghetor unic, a cărui înfiinţare este condiţia esenţială pentru ca zona euro să poată face o recapitalizare directă a băncilor din mecanismul permanent de stabilitate din care sunt ajutate ţările cu probleme financiare.
O altă propunere pentru care divergenţele se arată chiar mai mari este aceea de a avea un buget central al zonei euro, iar statele mari, precum Germania şi Franţa, au afişat deja viziuni diferite pentru realizarea lui.
Trebuie spus că niciunul din acordurile la care se speră că se va ajunge în această seară nu va fi aprobat oficial acum, ci în luna decembrie.
La Consiliul European de toamnă, România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.