"Demonstraţie de forţă" a armatei chineze
Testarea avionului invizibil J 20 chiar în timp ce secretarul american al apărării se afla în Beijing este considerată de oficialii militari americani drept o demonstraţie de forţă din partea Chinei.
13 Ianuarie 2011, 09:38
Secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a aflat la Beijing timp de mai multe zile la invitaţia preşedintelui Hu Jintao.
Testarea avionului invizibil J 20 chiar în timp ce secretarul american al apărării se afla în Beijing este considerată de oficialii militari americani drept o demonstraţie de forţă din partea Chinei.
Ea ridică întrebări despre gradul de control civil asupra armatei chineze întrucât se pare că preşedintele chinez şi ceilalţi lideri civili nu au ştiut că testul a avut loc cu numai câteva ore înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării.
"Este clar că liderii civili nu au ştiut", a declarat un oficial american reporterilor care l-au însoţit pe Robert Gates în China.
Şeful de la Pentagon a subliniat îngrijorările crescânde ale americanilor privind faptul că armata chineză acţionează câteodată independent faţă de conducerea politică de la Beijing.
Oficialii americani ai apărării spun că nu cunosc intenţiile reale ale forţelor armate chineze.
Programul de construcţie a avionului invizibil J 20, cu facilităţi care includ, echiparea cu rachete, alimentarea în aer, autonomie de zbor mult dincolo de graniţele Chinei, a fost ţinut mult timp în secret de către chinezi .
Testul vazut ca un act provocator al armatei chineze
Oficialii americani spun că au privit testul drept un act provocator al armatei chineze dar că nu sunt siguri cui a fost menită demonstraţia: secretarului apărării Robert Gates sau preşedintelui Hu însuşi ori amândurora.
Unii oficiali americani au făcut chiar speculaţii cum că testul a fost menit în parte drept un act de sfidare la adresa preşedintelui chinez care a ordonat armatei chineze să încerce să relaxeze relaţiile de ani de zile tensionate cu Pentagonul.
Analiştii spun că nu este o surpriză că Hu Jintao nu a fost informat în legătură cu testul pentru că armata chineză îşi stabileşte adesea propria agendă a operaţiunilor zilnice fără a cere aprobarea politică.
Şeful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen a arătat că Beijingul "are tot dreptul să aibă armata pe care şi-o doreşte. Ceea ce nu înţeleg este de ce unele din aceste capacităţi par să fie îndreptate în mod foarte specific asupra SUA", a adăugat amiralul Mullen.
Robert Gates a încercat să minimalizeze demonstraţia armatei chineze, întrebându-se cât de invizibil pe radare este cu adevărat avionul de luptă J 20.
Afirmând că "discuţiile au fost foarte productive" el a insistat, totuşi, în faţa reporterilor că Pentagonul a crescut investiţiile într-o serie de armamente, avioane de luptă şi tehnologie ca răspuns la noua înarmare a Chinei şi la alte aspecte privind consolidarea militară chineză în Pacific.
Secretarul american al apărării spune că Beijingul ia serios în considerare propunerea lui privind stabilirea unui cadru mai durabil pentru convorbiri militare, după un an de relaţii tensionate între cele două armate, an în care China s-a retras din convorbirile militare în urma vînzării de arme în valoare de 6.4 miliarde de dolari de către SUA Taiwanului.