Demersuri pentru demiterea preşedintelui bulgar
Şeful statului este acuzat de opoziţie că ar fi încălcat Constituţia când a publicat conţinutul unei discuţii private pe care a purtat-o cu ministrul de finanţe.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 12 Martie 2010, 10:51
La Sofia a izbucnit un scandal la nivel înalt în jurul publicării conţinutului unei discuţii între preşedintele Bulgariei şi ministrul de finanţe.
Partidul de guvernământ, GERB, a demarat procedura de demitere a preşedintelui socialist, Gheorghi Părvanov.
Şeful statului este acuzat că ar fi încălcat Constituţia care interzice ascultarea, înregistrarea şi urmărirea unei persoane fără acordul acesteia.
În Parlament a început colectarea celor 61 de semnături pentru a fi sesizată Curtea Constituţională.
Iniţiativa centriştilor este sprijinită de dreapta parlamentară UFD şi democraţi pentru o Bulgarie puternică, de ultranaţionaliştii din Partidul Atacă şi de Partidul Ordine, Legitate şi Dreptate.
Împotrivă sunt socialiştii şi Partidul Etnicilor Turci, care au declarat că înregistrarea convorbirilor şefului statului cu personalităţi nu reprezintă o excepţie, ci mai degrabă o regulă respectată nu numai de Gheorghi Părvanov în ultimii 20 de ani.
Încercarea de demitere este o reacţie la conflictul preşedintelui cu viceprim-ministru şi ministrul de finanţe, Simeon Djankov.
Gheorghi Părvanov a cerut demisia viceprim-ministrului după ce în cadrul unei emisiuni televizate el a făcut aluzia la milioanele pe care le ar fi avut şeful statului.
A urmat încercarea viceprim-ministrului de a se împăca. Întâlnirea la preşedinţie însă a fost înregistrată, iar înregistrarea a fost trimisă mediilor.
Experţi în drept constituţional afirmă că şansele de succes a demersului de revocare din funcţie a preşedintelui este foarte mic.
Mâine, preşedintele îsi va face publică poziţia în cadrul unei conferinţe de presă. Liderii opoziţiei de stânga sunt de părere că prin cererile de demisie, guvernanţii urmăresc sustragerea atenţia cetăţenilor de la agravarea rapidă a crizei economice şi de la măsurile nepopulare ce trebuie aplicate.