Delegaţia europeană a vizitat Insula Lampedusa
Oficialii de la Bruxelles au anunţat că Italia va primi pentru început 30 de milioane de euro pentru a depăşi acest moment de urgenţă provocat de refugiaţii din Lampedusa.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Octombrie 2013, 07:13
Vizita delegaţiei europene a început de la hangarul aeroportului din Lampedusa, unde se află cele 200 de sicrie ale victimelor naufragiului de săptămâna trecută.
Primul-ministru Enrico Letta a îngenuncheat pentru câteva minute în faţa celor patru sicrie ale copiilor imigranţi şi a anunţat că victimele vor avea dreptul la funeralii naţionale.
La ieşirea din hangar, delegaţia a fost întâmpinată cu huiduieli din partea a aproximativ 20 de localnici, nemulţumiţi de modul în care autorităţile de la Bruxelles se ocupă de imigranţii care ajung pe insulă.
"O insulă plină de durere, care trăieşte greutatea indiferenţei". "Ruşine, asasinii" - scria pe pancartele purtate de protestatari.
Deşi nu avea în program şi o vizită la Centrul de primire de la Lampedusa, care găzduieşte peste 800 de persoane la o capacitate de 250 de locuri, la strigătele de disperare ale localnicilor de a se duce şi acolo, delegaţia a decis să se oprească pentru câteva minute şi la respectiva structură de primire a clandestinilor.
În cadrul conferinţei de presă de la finalul vizitei, primul-ministru italian Enrico Letta a anunţat că guvernul de la Roma va interveni de urgenţă în sprijinul refugiaţilor minori, în restructurarea Centrului de primire de la Lampedusa şi în mecanismul de repartizare europeană a solicitărilor de azil politic.
Liderul executivului de la Roma a mai cerut înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului European din 24 şi 25 octombrie a problemei migraţiei.
"Noi vom face tot ce este posibil pentru a atrage atenţia tuturor statelor europene asupra acestei teme. Ştim cât se implică deja Comisia Europeană, mai ştim că dacă statele din interiorul UE nu vor reuşi să înţeleagă drama acestei priorităţi, Comisia riscă să aibă mâinile legate", a declarat premierul italian.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că a venit la Lampedusa pentru a demonstra că UE este alături de situaţia de pe insulă şi că a văzut disperarea din ochii imigranţilor, a văzut speranţa, speranţă pe care Europa trebuie să o ofere acestor persoane.
"Este foarte important pentru mine de a fi prezent aici după tragicul eveniment de săptămâna trecută. Am venit aici pentru a spune că Europa este alături de cetăţenii din Lampedusa şi de Italia. Problema din Italia trebuie să fie percepută ca o problemă a tuturor, a întregii Europe. Consider că toţi împreună putem să acţionăm în modul cel mai potrivit la o tragedie ca aceasta. Europa nu poate să întoarcă faţa în altă parte, când există aceste naufragii care distrug atâtea zeci de vieţi", a afirmat Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene a răspuns îngrijorării autorităţilor de la Roma vizavi de actuala instabilitate a frontierei libiene, de unde vin cei mai adesea navele ilegale de imigranţi şi a confirmat că este nevoie de o mai bună colaborare cu ţările din care pleacă aceşti imigranţi.
Oficialii de la Bruxelles au mai anunţat că Italia va primi pentru început 30 de milioane de euro pentru a depăşi acest moment de urgenţă provocat de refugiaţii din Lampedusa şi Sicilia.
În aceeaşi zi cu vizita delegaţiei europene în Insula Lampedusa, agenţia Frontex, care este responsabilă de controalele de pe coastele europene şi al cărei buget anual de 60 de milioane de euro este însă insuficient, anunţă că vor aloca 2 milioane de euro pentru situaţia din sudul Italiei.