David Cameron, audiat de Parlament în cazul "News of the World"
După audierea magnatului Rupert Murdoch, în Comisia de cultură şi media a Parlamentului britanic, miercuri a fost rândul premierului britanic David Cameron pentru a apărea în Parlament şi a da explicaţii în cazul interceptărilor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Iulie 2011, 07:59
Premierul David Cameron a precizat miercuri în Parlament că ancheta pe care a anunţat-o în urmă cu câteva zile şi care va fi condusă de un judecător nu va avea în vedere doar relaţiile dintre presă, poliţie şi politicieni, ci va analiza individual şi modul în care au acţionat anumite persoane implicate în scandalul telefoanelor ascultate.
Primul ministru nu a exclus nici posibilitatea ca această investigaţie să se extindă şi către alte organizaţii media, în cazul în care ar exista dovezi că acestea au folosit practici ilegale pentru a obţine informaţii.
David Cameron a adăugat că a venit momentul ca partidele politice să nu mai aibă relaţii atât de apropiate cu instituţiile de presă.
"Cred că toţi ar trebui să fim clari, în special cele două partide mari, că au existat numeroase contacte cu presa şi că am petrecut mai mult timp încercând să ne apropiem de media decât să găsim o modalitate eficientă de a reglementa această piaţă", a spus David Cameron.
Opoziţia critică deciziile premierului
Opoziţia laburistă prin liderul partidului, Ed Miliband a profitat însă de această şedinţă extraordinară pentru a-l critica din nou pe primul-ministru pentru decizia de a-l aduce în echipa sa de consilieri pe fostul editor al "News of the World", Andy Caulson.
"Primul-ministru a fost prins într-un conflict tragic între integritatea de care publicul se aştepta să dea dovadă şi relaţiile personale pe care le are cu Andy Caulson. A făcut alegerea greşită rămânănd alături de acesta din urmă.
"De-a lungul timpului, au existat mai multe avertismente referitoare la dl Caulson, dar staff-ul premierului nici măcar nu i le-a adus la cunoştinţă. Dar aici nu vorbim despre neglijenţă, ci de o încercare deliberată de a ascunde faptele", a afirmat Ed Miliband.
De cealaltă parte, premierul David Cameron şi-a asumat încă odată responsabilitatea angajării lui Andy Caulson, dar a precizat că regretă această decizie.
"Dacă se dovedeşte că Andy Caulson ştia despre practicile folosite la "News of the World" atunci nu numai că m-a minţit pe mine, dar a minţit şi poliţia şi a comis sperjur şi ar putea să fie confruntat cu nişte acuzaţii serioase. Din punctul meu de vedere, el este nevinovat până la proba contrarie, dar dacă se va dovedi că am fost minţit îmi voi cere scuze", a declarat premierul.
Pe de altă parte, Comisia Parlamentară pentru Afaceri Interne, care i-a audiat marţi pe fostul şef al Scotland Yard-ului, Sir Paul Stephenson, şi pe adjunctul acestuia, John Yeats, a prezentat concluziile acestor întâlniri.
În raportul întocmit de membrii Comisiei se arată că poliţia a făcut o serie de greşeli în modul în care a tratat ancheta legată de telefoanele ascultate, iar "News International" a depus eforturi deliberate pentru a împiedica desfăşurarea investigaţiilor.