Danemarca preia de la 1 ianuarie conducerea UE
Danemarca, condusă de un guvern de centru-stânga, a anunţat deja că îşi propune să solicite o consultare între toate cele 27 de state membre, pentru a depăşi criza zonei euro.
30 Decembrie 2011, 15:40
Danemarca preia, de duminică, preşedinţia Uniunii Europene, de la Polonia.
Polonia a avut mandatul într-o perioadă în care unitatea statelor membre a fost greu încercată, pe fondul crizei economice globale şi a crizei datoriilor suverane.
Conducerea poloneză are o serie de realizări importante pe parcursul celor şase luni în fruntea Consiliului.
Una dintre acestea este adoptarea aşa-zisului acord "Six pack" prin care s-au introdus reforme economice referitoare la disciplina fiscală în ţările membre, apoi s-a ajuns la o înţelegere în privinţa bugetului Uniunii pe anul 2012, un buget prin care se pune accentul pe dezvoltare, conform principiilor strategiei 2020, fără să se uite de disciplina fiscală.
În planurile lărgirii Uniunii şi a relaţilor externe, cel mai important eveniment a fost semnarea Tratatului de aderare cu Croaţia pe 9 decembrie.
În acelaşi timp, s-au purtat negocieri cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova pentru întărirea relaţiilor economice.
La capitolul eşecuri poate fi trecută blocarea extinderii Spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria.
Însă după cum declara secretarul de stat polonez pentru afaceri europene, există motive de optimism în privinţa extinderii anul viitor, având în vedere ultimele declaraţii venite din partea guvernului olandez cel care se opunea aderării României şi Bulgariei.
Conducerea actuală a Consiliului a fost criticată chiar de fostul premier polonez Alexander Kwaszniewsky.
Acesta spunea recent la postul public de radio că preşedinţia a fost umbrită de criza financiară din Europa şi că rezultatele acesteia nu au fost spectaculoase.
În total, pe parcursul celor şase luni de mandat polonez au fost adoptate mai bine de 50 de acte legislative.
Danemarca, condusă de un guvern de centru-stânga, a anunţat deja că îşi propune să impună o consultare între toate cele 27 de state membre, pentru a depăşi criza zonei euro.
Diversificarea pieţelor comerciale prin semnarea de acorduri cu state din Asia sau Africa este o altă prioritate anunţată de Copenhaga.
Preşedinţia Uniunii Europene este preluată de un stat membru, prin rotaţie, şi deţinută apoi timp de 6 luni.