Cutremur de 6,2 grade în Italia. Mai multe clădiri s-au prăbușit
Epicentrul seismului a fost în nord-estul Romei, la aproximativ 150 de kilometri, iar şocul i-a panicat pe locuitorii capitalei italiene.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 August 2016, 08:15
Mai multe clădiri s-au prăbuşit în centrul Italiei, după cutremurul cu magnitudinea 6,2 care s-a produs la primele ore ale dimineţii.
Responsabili ai protecţiei civile susţin că nu au încă informaţii despre eventuale victime.
Epicentrul seismului a fost în nord-estul Romei, la aproximativ 150 de kilometri, iar şocul i-a panicat pe locuitorii capitalei italiene.
Corespondentul RRA, Elena Postelnicu este în direct, printre oamenii care au ieşit din case de teama cutremurului. Bună dimineaţa.
Reporter: Bună dimineaţă. Mă aflu, aşa cum ai spus şi tu, în faţa blocului în care locuiesc alături de alţi vecini.
Cred că nu a mai rămas nimeni în apartamente. Sunt peste 150 de persoane care stau în mijlocul străzii numai în această zonă, chiar dacă de la ultimul seism au trecut aproape 90 de minute.
Primul s-a înregistrat la ora locală 3:36 de minute cu o magnitudine de 6,2 la o adâncime de 10 kilometri, cu epicentrul la Accumoli, lângă Rieti, zonă considerată de altfel de înalt risc seismic.
Au urmat alte cutremure, cu magnitudine de 3,9, de 2,8, iar o oră mai târziu un altul mai puternic de magnitudine 5,4 şi de aproape 20 de secunde.
Toate s-au simţit nu numai în regiunile Umbria, Lazio, Toscana şi Abruzzo, ci şi în Campania la Napoli şi Salerno, Lombardia la Milano şi în Veneto la Padova şi Veneţia, deci chiar şi în nordul şi în sudul Italiei.
După primele informaţii cea mai afectată localitate este Amatrice, de unde, practic, primarul Sergio Pirozzi a declarat că jumătate din sat nu mai există, este în întregime sub moloz, sub ruine, un sat cu peste 2.600 de locuitori.
Deocamdată nu au fost înregistrate victime.
Foarte afectat este şi oraşul Norcia, de lângă Perugia.
De la Roma, primul-ministru italian, Matteo Renzi, a anunţat că guvernul ţine legătura cu responsabilii agenţiilor de protecţie civile regionale.
Un cutremur de magnitudine similară, din aprilie 2009, în oraşul L'Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu 309 morţi, 1500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari.
#terremoto#Amandola#Marchepic.twitter.com/d5b2PDSpUy
— nazzareno Di matteo (@DNAZZARENO) 24 august 2016