Culoar pentru retragerea armatei ruse din Transnistria
Ministrul Apărării din Republica Moldova a anunţat că, până la sfârşitul anului, va fi definitivat planul de retragere a militarilor ruşi din Transnistria
Articol de Victor Pogor, 07 Noiembrie 2016, 18:50
Ministrul Apărării Republicii Moldova a declarat astăzi că a ajuns la o înţelegere cu omologul său ucrainean în legătură cu deschiderea unui viitor coridor de evacuare a armatei ruse din Transnistria.
Conform informaţiilor transmise de la Radio Chişinău, de Victor Pogor ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Şalaru, a atenţionat că muniţiile din Kobasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina şi regiunea transnistreană.
El a anunţat că, până la sfârşitul anului, urmează să fie definitivat planul de retragere a armamentului, precum şi a militarilor din cadrul grupului operativ de trupe ruseşti din Transnistruia.
Ministrul Şalaru a mai declarat că au fost create câteva grupuri de lucru care vor stabili traseele sigure şi termenele de evacuare a muniţiilor ruseşti.
"Ambasadorul rus cu misiuni speciale Gubarev a declarat că Rusia nu îşi poate retrage armata din cauză că are probleme cu Ucraina şi atunci am demarat negocierile cu ucrainenii, de principiu, şi am obţinut acordul lor, în cazul în care Rusia vrea să îşi retragă armata, şi noi trebuie să cerem asta şi să facem presiuni asupra lor.
Ucrainenii au acceptat, sunt de acord, am discutat să constituim o echipă mixtă de specialişti, să stabilească căile pe unde vor trece prin Ucraina şi să le propunem ruşilor foarte amabil să îşi retragă armata şi muniţia".
În localitatea Kobasna, din stânga Nistrului, se află 1.200 de militari ruşi şi 40.000 de tone de armament. O parte din acesta îi revine Republicii Moldova, potrivit Acordului de la Istanbul privind retragerea armamentului rus de pe teritoriul Moldovei.