Crucifixul din şcolile italiene, acceptat şi de Strassbourg
Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat pozitiv pentru prezenţa crucifixului în sălile de clasă, după ce, iniţial, a fost împotriva măsurii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 04 Martie 2010, 10:45
Iniţial, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strassbourg stabilise, într-o sentinţă dată la 3 noiembrie 2009, că prezenţa crucifixului în sălile de clasă constituie "o încălcare a dreptului părinţilor de a-şi educa copiii conform propriilor principii" şi o încălcare a "libertăţii de credinţă şi religie a elevilor".
Imediat după această decizie, guvernul de la Roma a făcut recurs împotriva sentinţei. La trei luni, recursul a fost acceptat.
Rezultatul pozitiv a fost anunţat cu un sentiment de "vie plăcere" chiar de ministrul italian de Externe, Franco Frattini. O opinie pozitivă a venit şi din partea ministrului învăţământului şi Educaţei, Mariastella Gelmini.
”Este un succes, care reafirmă tradiţia creştină a Italiei, dar care trebuie înţeles şi ca o contribuţie la integrare şi nu ca o renunţare la istoria şi tradiţiile italiene”, a declarat Mariastella Gelmini.
Oficialul de la Roma a afirmat în repetate rânduri că "prezenţa crucifixului în clase nu înseamnă aderare la catolicism, ci este un simbol al tradiţiei noastre".
Sentinţa dată acum însă nu este definitivă. Aceasta urmează să fie examinată de Camera Superioară, moment în care va fi făcută publică şi explicaţia sentinţei. Componenţa forumului suprem va fi validată ulterior.
În noiembrie 2009, Vaticanul a considerat greşită şi ”mioapă” decizia Curţii Europene de la Strassbourg.
La răspunsul dat zilele acestea de Strassbourg, observatorul permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei, Aldo Giordano a declarat că ”este cu siguranţă o veste bună pentru că răspunde la aşteptările a milioane de cetăţeni din Europa şi chiar de pe alte continente, după cum s-a observat în dezbaterile ample provocate de această sentinţă.
Lucrul cel mai important şi care reprezintă o speranţă şi mai mare este faptul că această dezbatere ajută la a redescoperi în profunzime conţinutul simbolului crucii, al crucifixului, pentru că omenirea, în acest moment istoric, se pare că are o enormă urgenţă de a redescoperi acest simbol".
"Procesul crucifixului" a ajuns la Strassbourg după ce italianca cu origini finlandeze, Soile Lautsi, a cerut în anul 2002 şcolii "Vittorino da Feltre" din orașul Abano Terme din Provincia Padova, să elimine crucifixul din sălile de clasă frecventate de cei doi fii ai săi.
Răspunsul a fost negativ, astfel că Soile Lautsi a apelat la tribunalele italiene, care însă nu i-au dat dreptate. Procesul a fost astfel intentat la Strasbourg cu ajutorul Uniunii Ateilor şi a Agnosticilor Raţionalişti, asociaţie din care Soile Lautsi face parte.