Criza refugiaţilor, în atenţia miniştrilor europeni de justiţie şi interne
Criza refugiaţilor a fost principalul subiect abordat ieri de miniştrii europeni de justiţie şi interne, reuniţi într-o întâlnire informală de două zile la Amsterdam.
Articol de Claudia Marcu, 26 Ianuarie 2016, 06:51
Criza refugiaţilor a fost principalul subiect abordat ieri de miniştrii europeni de justiţie şi interne, reuniţi într-o întâlnire informală de două zile la Amsterdam.
Preşedinţia olandeză a Uniunii Europene vrea ca în următoarele 6-8 săptămâni numărul migranţilor care ajung în Europa să fie redus drastic.
Soluţii de triere a acestora le reprezintă formarea aşa-numitelor hotspoturi, o activitate susţinută din partea Frontex, dar, din păcate, deocamdată nu sunt suficiente legi.
Asta, în condiţiile în care numai de la începutul anului, mai exact în trei săptămâni, au sosit cu diverse ambarcaţiuni 30.000 de oameni - a anunţat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.
Principala concluzie a întâlnirii de la Amsterdam este faptul că implementarea acordurilor existente are un rol-cheie.
Pe lângă acordul cu Turcia, aşa-numitele "hotspot" - puncte fierbinţi - în Italia şi Grecia trebuie să devină urgent operaţionale, astfel încât toţi cei care intră în Europa să fie înregistraţi.
Iar dacă aceste puncte vor fi operaţionale, atunci şi relocarea celor care au dreptul la azil se va putea face fără probleme - a menţionat comisarul european pentru migraţie.
"Trebuie să începem să implementăm. Din această cauză nu funcţionează proiectul nostru", a spus Dimitris Avramopoulos.
Comisarul european a mai spus că aceste puncte de primă înregistrare a refugiaţilor vor deveni operaţionale în următoarele 4-5 săptămâni.
În acest context a fost discutată şi întărirea frontierelor externe şi înfiinţarea acelei Gărzi europene de graniţă şi de coastă, o propunere înaintată la sfârşitul anului trecut de Comisia Europeană şi susţinută acum de preşedinţia olandeză.
Secretarul de stat din Ministerul olandez de Justiţie responsabil cu migraţia, Klaas Dijkhoff, spune că trebuie găsit un echilibru în această propunere.
"În situaţia în care un stat membru nu poate face faţă unei presiuni externe, atunci consiliul decide intervenţia la nivel european. În decizia de a interveni trebuie respectată responsabilitatea primară a statului membru în cauză", a afirmat Klaas Dijkhoff.
Miniştrii europeni au cerut Comisiei Europene să analizeze posibilitatea ca Frontex să ofere asistenţă la graniţă între Macedonia şi Grecia.
Tot ieri s-a discutat şi despre Spaţiul Schengen, a cărui funcţionare este afectată din cauza măsurilor temporare de control introduse de unele state membre la graniţele interne.
La cererea miniştrilor, Comisia Europeană trebuie să vină cu o propunere legislativă care să permită introducerea acestor măsuri pe o perioadă mai lungă, în contextul actual.
Comisarul european pentru migraţie a ţinut să sublinieze astăzi că singura soluţie la criza refugiaţilor este una europeană.
"Este nevoie de un efort concertat pentru a-i ajuta pe cei în nevoie şi de a salva vieţi, pentru a ne proteja graniţele externe, pentru a elimina ameninţarea teroristă şi pentru a ne proteja cetăţenii", a spus Dimitris Avramopoulos.
Întâlnirea informală continuă şi mâine, securitatea cibernetică fiind unul dintre subiectele de pe agendă.