Criza politică de la Atena, în atenţia G20
Articole din Le Figaro, EU Observer, El Pais, The New York Times, To Vima, Le Monde, Stars and Stripes, Russia Today, Rzeczpospolita.
Articol de RADOR, 04 Noiembrie 2011, 07:40
Summit-ul de la Cannes, evenimentele din Siria şi problema iraniană, subiecte comentate de presa internaţională.
"G20 se deschide cu o criză politică la Atena", titrează Le Figaro, care face un sumar al discuţiilor de la Cannes, dar şi un portret al premierului elen: "Papandreou, un căpitan fără carismă. Un om onest, acest urmaş al celei mai prestigioase dinastii politice greceşti a văzut după o lună de exercitare a puterii prăpastia financiară în care a s-a afundat ţara sa. Iar pentru a ieşi din ea, el n-a ştiut să-şi mobilizeze poporul".
EU Observer rezumă ultimatumul dat Greciei: "Alege euro sau pleacă" şi remarcă: "Euro poate supravieţui şi fără Grecia". "China şi India se retrag din UE după surpriza furnizată de Grecia", anunţă publicaţia europeană, făcând referire la noile ezitări ale celor două ţări privind plasarea banilor în diverse scheme de salvare din zona euro, iar Le Figaro constată: "China - un 'cavaler alb', prudent şi trufaş la G20".
El Pais semnalează afirmaţia preşedintelui Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, că UE se pregăteşte pentru ieşirea Greciei din zona euro, în timp ce The New York Times vede "Grecia pe muchie de cuţit" şi consideră că "Liderii europeni ar fi trebuit să acorde mai mare atenţie grecilor de rând şi mai puţină importanţă prosperilor bancheri europeni."
To Vima de la Atena redă declaraţiile premierului Papandreou, care explică hotărârea privind referendumul: "A fost decizia noastră. Chiar dacă avem tutelă economică, instituţiile democratice sunt o chestiune exclusivă a Parlamentului Elen" şi continuă: "Deciziile luate în ultimul timp şi respectarea lor fidelă sunt obligaţia noastră pentru a rămâne în euro. Nu este posibil să decidă pieţele şi să nu decidă popoarele; nu se poate ca agenţiile de rating să aibă o putere mai mare decât parlamentele."
Le Monde publică un articol al secretarului general al ONU. Ban Ki-moon opinează că "G20 va trebui să se ocupe de inegalităţile sociale din lume" şi explică: "Incertitudinea economică, instabilitatea pieţelor şi inegalităţile au atins un prag critic. În aceste vremuri dificile, cea mai mare provocare pentru guverne nu este o lipsă de resurse, ci una de încredere.
Conducătorii celor mai mari puteri economice mondiale au, la Cannes, ocazia unică - şi o responsabilitate istorică - să restabiliească încrederea".
Stars and Stripes se ocupă de evoluţiile din Siria şi anunţă reluarea violenţelor: "Tancurile siriene trag, în ciuda acordului cu Liga Arabă. Opoziţia siriană se luptă pentru unitate", subliniază publicaţia americană. "Damascul vinde pacea, dar opoziţia nu o cumpără", este de părere Russia Today.
"Dacă preşedintele Siriei nu va demisiona la presiunea statelor din Liga Arabă, ţara se poate aştepta la o lovitură militară", notează Izvestia şi adaugă: "Rusia susţine iniţiativa statelor LigiiArabe pentru restabilirea liniştii în Siria", după cum anunţă Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, la o conferinţă de presă la Abu-Dabi.
Rzeczpospolita se întreabă dacă "Va fi un mare război în Orientul Apropiat?" şi citează avertismentul experţilor: "Israelul analizează efectuarea unui atac asupra Iranului. O astfel de interpretare ar putea provoca o reacţie în lanţ".
"Fără Gaddafi, Iranul este din nou primul pe lista problemelor Vestului", crede The Telegraph, iar Russia Today comentează: "Să bombardăm Iranul: versuri noi, acelaşi cântec"."Forţele Armate israeliene insistă că exerciţiile militare nu au legătură cu disputa cu Iranul", susţine Haaretz, însă avertizează: "Decizia de a ataca Iranul trebuie făcută cu mintea limpede.
Dacă Israelul acţioneză împotriva Iranului prematur, implicaţiile ar putea fi dramatice".