Criza mondială este "încă departe de sfârşit"
SUA se confruntă cu cea mai lungă perioadă de recesiune de după al doilea Război Mondial.
17 Septembrie 2009, 09:32
Este de aşteptat ca până la sfârşitul anului viitor, recesiunea să arunce încă 89 de milioane de oameni într-o sărăcie extremă, potrivit unei estimări a Băncii Mondiale pregătită pentru summitul G20, ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Pittsburgh, în Statele Unite.
Banca Mondială cere liderilor "Celor 20", cele mai mari economii ale lumii, să se angajeze într-o globalizare responsabilă. Deşi datele economice arată că cea mai adâncă recesiune de după al doilea Război Mondial este probabil că s-a încheiat, iar comerţul global a început să crească din nou, ţările sărace simt încă efectele crizei financiare create de cele bogate.
Directorul Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a arătat că naţiunile în curs de dezvoltare pot juca un rol vital în a ajuta economia globală să aibă o dezvoltare echilibrată şi durabilă, prin devenind o altă sursă de cerere pe piaţă. Ca să ajungă însă în această poziţie, ţările cu venit mic au nevoie de ajutorul naţiunilor dezvoltate, cu acces la finanţare.
Una din marile îngrijorări care a reieşit din criză este că dezvoltarea economiei globale a fost prea dependentă de cheltuielile consumatorilor americani şi a condus, ca atare, la dezechilibre în fluxurile comerciale şi de capital.