Criza imigranţilor, motiv de îngrijorare pentru liderii europeni
Fluxurile neîntrerupte de imigranţi care traversează Balcanii de Vest fără a respecta legislaţia UE îi îngrijorează pe liderii europeni prezenţi la summitul de la Bruxelles.
19 Februarie 2016, 10:52
Fluxurile neîntrerupte şi constante de imigranţi care traversează regiunea Balcanilor de Vest fără a respecta legislaţia europeană îi îngrijorează pe liderii europeni prezenţi la summitul de la Bruxelles.
Ei au decis azi-noapte că o prioritate pentru rezolvarea crizei migraţiei rămâne planul de acţiune cu Turcia, astfel că la începutul lunii martie va avea loc o reuniune specială la nivel înalt cu această ţară pe tema crizei refugiaţilor.
Liderii europeni spun că este nevoie de acţiuni suplimentare şi că trebuie să înceteze acordarea facilă a accesului migranţilor şi a măsurilor necoordonate de-a lungul rutei acestora prin Balcanii de Vest, pentru că există consecinţe umanitare pentru statele membre afectate de tranzitul imigranţilor.
Şefii de stat şi de guvern recunosc că este importantă menţinerea vigilenţei privind posibilele evoluţii legate de schimbarea rutei acestora şi folosirea de către imigranţi a unora noi.
Totodată, cei 28 spun că este nevoie urgentă ca spaţiul Schengen să înceapă să funcţioneze din nou, cu acordarea unui sprijin deplin statelor membre care se confruntă cu situaţii dificile.
"Trebuie să revenim la situaţia în care toţi membri spaţiului Schengen aplică pe deplin codul frontierelor spaţiului de liberă circulaţie şi refuză intrarea la frontierele externe a resortisanţilor ţărilor terţe care nu îndeplinesc condţiile de intrare sau care nu au introdus o cerere de azil".
Decizia Austriei de a impune cote zilnice de intrare pe teritoriul său solicitanţilor de azil şi imigranţilor în tranzit a surprins unele ţări, în special pe cele situate pe ruta Balcanilor.