Criza din zona euro, tema principală a reuniunii G 20
Discuţiile din cadrul summitului G 20 s-au axat pe criza din zona euro şi din Grecia şi pe asigurarea unei creşteri economice mondiale şi regularizarea financiară.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 04 Noiembrie 2011, 18:26
Reuniunea G20 de la Cannes a celor mai puternice economii mondiale, reuniune care ar trebui să rezolve criza din zona euro şi cea a datoriilor suverane, a ajuns la final.
Iar, în acest timp, un responsabil din Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene vorbeşte despre posibila creştere zero, în ultimul trimestru al anului, în zona euro.
Cum problema Greciei, aflată în mijlocul furtunii din această zonă, pare să-şi găsească rezolvare, premierul Georgios Papandreou renunţând la ideea referendumului, liderii celor mai puternice economii din lume au pus la punct planuri care ar trebui să scoată Europa din lentoarea cu care se confruntă.
Provocările asupra cărora G20 s-a aplecat în cele două zile de summit au fost, de pe o parte, cele pe termen scurt - criza din zona euro şi din Grecia, iar pe de alta, cele pe termen lung, privitoare la asigurarea unei creşteri economice mondiale.
Potrivit preşedintelui Nicolas Sarkozy, primul din cele trei mesaje ale summitului a fost legat de criza din zona euro.
"Era esenţial ca Europa să sosească unită la acest G20. Totodată, am avut şi susţinerea unanimă a partenerilor noştri. Atitudinea fermă a Europei la adresa Greciei face în aşa fel încât condiţiile sunt pe cale să fie întrunite în favoarea unui consens, în Grecia, asupra acordului de la Bruxelles, din 27 octombrie", a spus preşedintele francez.
José Manuel Barroso crede că problemele Greciei vor fi rezolvate
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a punctat la conferinţa de presă pe care a susţinut-o că se doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar că ea trebuie să-şi asume obligaţiile care îi revin din perspectiva calităţii de membră.
"Am răspuns evenimentelor din ultima vreme cu hotărâre şi vom face tot ce este nevoie pentru a păstra stabilitatea monedei unice europene. Săptămâna trecută, cele 17 state din zona euro au luat decizia să sprijine Grecia şi zona euro. Implementarea acestor măsuri este mai necesară ca niciodată. Mesajul nostru e clar: suntem hotărâţi să ajutăm Grecia, dar ea trebuie să se angajeze să respecte deciziile la care ea însăşi s-a angajat", a declarat José Manuel Barroso.
Cât despre Italia - a treia economie a Europei - decizia acesteia de a accepta să fie monitorizată de FMI, alături de Comisia Europeană, a fost salutată drept o dovadă a voinţei europene de a întări credibilitatea în Europa şi în lume a tuturor membrilor zonei euro.
Al doilea mesaj al summitului G 20 a fost legat de susţinerea unei reveniri la creşterea economică mondială.
"Ţările a căror situaţie bugetară e solidă - China, Germania - vor juca rol de stabilizatori automaţi şi sunt gata să ia noi măsuri în favoarea creşterii. Cele care dispun de excedente externe importante se angajează să crească cererea internă şi să-şi accelereze flexibilitatea regimului de schimb valutar", a mai afirmat Nicolas Sarkozy.
Al treilea mesaj al summitului celor mai puternice 20 de state ale lumii a privit regularizarea financiară.
Astfel, vor fi publicate o listă cu 29 de mari bănci internaţionale care vor fi supuse unor obligaţii de transparenţă, precum şi o altă listă cu 11 ţări apreciate ca fiind paradisuri fiscale.
Tot la summitul G 20 au fost făcute progrese în privinţa propunerii Franţei de instaurare a unei taxe financiare, mai multe ţări fiind favorabile unei astfel texe, pentru susţinerea dezvoltării.