"Creştere spectaculoasă" a pieţei globale a construcţiilor
Un raport preconizează că ritmul de dezvoltare în sectorul construcţiilor, la nivel global, îl va depăşi, în următorul deceniu, pe cel al creşterii economice. România va ocupa locul patru în Europa Centrală şi de Est.
12 Mai 2011, 16:15
Un raport pentru perioada 2010 - 2020, prezentat de compania de consultanţă Price Waterhouse Coopers arată că în următorii cinci ani Europa Centrală şi de Est va fi a doua cea mai dinamică piaţă emergentă din sectorul construcţiilor, fiind întrecută doar de piaţa constrcuţiilor din Asia.
Raportul realizat de Global Construction Perspectives şi Oxford Economics preconizează că ritmul de dezvoltare în sectorul construcţiilor, la nivel global, îl va depăşi, în următorul deceniu, pe cel al creşterii economice.
Concret, creşterea în construcţii va fi mai mare decât cea a Produsului Intern Brut.
Potrivit unuia dintre autorii raportului, citat în comunicatul de presă trimis de Price Waterhouse Coopers, creşterea fără precedent va fi alimentată de superputerile economice emergente, precum China şi India, dar şi de revenirea sectorului construcţiilor, pe piaţa americană.
Raportul arată că, în următorii zece ani, România ar urma să contribuie cu 22 miliarde de dolari americani, la creşterea sectorului construcţiilor, fiind pe locul patru, în Europa Centrală şi de Est, după Rusia, Turcia şi Polonia.
Piaţa construcţiilor din România, "afectată în prezent de criză"
Cea mai dinamică piaţă va fi cea a Asiei, cu o creştere de peste opt la sută urmată de cea a Europei Centrale şi de Est, cu o creştere de puţin sub opt procente.
La nivel global, raportul estimează că sectorul construcţiilor va creşte cu 67%, în următorul deceniu, de la valoarea de 7.200 miliarde de dolari americani, în prezent, la 12 mii de miliarde, în 2020.
China, Statele Unite şi India vor genera mai mult de jumătate din această creştere.
China şi India sunt descrise, în document, drept cele mai dinamice pieţe emergente, luând în calcul populaţiile în creştere, urbanizarea rapidă şi creşterea economică puternică, toţi factori care stimulează sectorul construcţiilor.
În prezent, piaţa construcţiilor din România este una din cele mai afectate de criza economică.
Potrivit Asociaţiei Române a Anteprenorilor din acest domeniu, la începutul lui 2011, investiţiile publice se reduseseră cu peste 30%, faţă de ianuarie 2010, iar numărul celor care lucrau în acest sector se redusese cu aproape 25 de procente.
Asociaţia estima că domeniul construcţiilor nu va ieşi din recesiune, nici în acest an.